Hopp til innhold

Ny regjering vil forby «homoterapi»: – En enorm seier

Den påtroppende Støre-regjeringa vil forby såkalt «homoterapi». VGTV-profil Morten Hegseth håper dette endelig betyr at forbud faktisk er forbud.

Morten Hegseth under mottakelsen av representanter for Pride 2019 ved statsministerboligen.

GLAD: Morten Hegseth er programleder i VG og lagde i 2019 dokumentarserien «Homoterapi» der han snakket med homofile som hadde gått gjennom konverteringsterapi. Nå er han glad for at regjeringa sier de vil gjøre det forbudt.

Foto: Ola Vatn / NTB

Tidligere i sommer kom Solberg-regjeringen med et lovforslag om å forby konverteringsterapi for personer under 16 år.

Forslaget møtte massiv kritikk fra blant andre Arbeiderpartiet og SV.

I «Hurdalsplattformen» som ble lansert onsdag denne uka har Senterpartiet og Arbeiderpartiet listet opp en rekke punkter under overskrifta «Regjeringa vil:»

Et av punktene er: Forby konverteringsterapi.

Og det er blant andre organisasjonen FRI glade for.

– Vi er veldig glade for å se at det er eksplisitt nevnt. Vi opplever nå at det er brei politisk enighet om at et forbud mot konverteringsterapi må på plass, sier leder Inge Alexander Gjestvang.

Inge Alexander Gjestvang i FRI

Inge Alexander Gjestvang i FRI.

Foto: Pressefoto / FRI

Men selv om FRI sier det er politisk flertall for et forbud, er de usikre på hvor langt den nye regjeringa vil gå.

– Vi har fått signaler om at Arbeiderpartiet ønsker et totalforbud. Så vi er spente på å se hvordan dette arter seg videre og om det blir en ny runde med utredninger. Men vi er veldig positive til at dette står i plattformen, sier Gjestvang.

NRK forklarer

Hva er homoterapi?

Hva er homoterapi?

Endre

Konverteringsterapi, eller homoterapi, er en behandling med mål om å endre den seksuelle orienteringen og kjønnsidentiteten til en person.

Hva er homoterapi?

Behandling

Behandlingen benytter både psykologiske og «åndelige» metoder, som samtaleterapi, praktiske og mentale øvelser, bønn, sjelesorg, håndspåleggelse, og i sjeldne tilfeller djevelutdrivelse.

Hva er homoterapi?

Dele

Sjelesorg sikter mot å lette følelsesmessig smerte og psykologiske belastninger ved at man lar personen dele sine tanker, lengsler, drømmer, fortvilelse og tvil i samtale.

Kilde: Wikipedia, SNL

Støre-regjeringen vil forby homoterapi: – En enorm seier

– Skjer ikke bare i USA

VGTV-profil Morten Hegseth lagde dokumentarserien «Homoterapi» i 2019.

I serien snakka han med homofile som hadde gått gjennom slik terapi, og besøkte miljøer som utførte det.

Han er også veldig glad for at den nye regjeringa nå sier de vil ta tak i dette.

– For dem som har blitt utsatt for dette er det en enorm seier. Det skulle bare vært forbudt for lenge siden. Det er ekstremt viktig.

I juli sendte Solberg-regjeringa ut et lovforslag om forbud mot konverteringsterapi på høring. Hegseth sa da at han mente forslaget ikke gikk langt nok.

– Den forrige regjeringa har jo tatt litt av glansen her, ettersom de lanserte at de ville ha et forbud under Pride i sommer. Men det var SV og Arbeiderpartiet som var de første på ballen til å få til et forbud, sier han til NRK nå.

Hegseth håper Arbeiderpartiet får igjennom et totalforbud.

– Jeg håper de leverer og kjemper imot Senterpartiet for å gjøre et forbud til forbud for absolutt alle. Konverteringsterapi rammer ikke bare barn, påpeker programlederen.

Han sier det er lett å tenke at dette bare skjer i ekstreme religiøse miljøer i USA. Men det stemmer ikke, ifølge Hegseth.

– Dette eksisterer i norske miljøer også. Både kristne, muslimske og andre.

Hegseth understreker at han ikke har noe imot religion i seg selv.

– Jeg skulle gjerne trodd på en gud, og skal ikke svartmale religion. For det er først og fremst fantastisk. Jeg håper et forbud kan være med på å hindre at det sprer seg.

Kaller konverteringsterapi for tortur

Organisasjonen FRI sier det er mange som har fått livene sine ødelagt av «homoterapi».

– Et forbud vil jo ikke bøte på den uretten som allerede er påført mange, men forhåpentligvis vil det være et vannskille som sikrer at ikke flere blir utsatt for de tingene her i framtida, sier Gjestvang.

Nå håper han Regjeringa får med seg flere partier på å innføre et ordentlig forbud.

– Vi har gode signaler på at det er tverrpolitisk enighet om å få på plass et forbud som setter en stopper på en praksis som er lite annet enn tortur.

Direktesendt debattprogram med programleder Fredrik Solvang.

Se Debatten om homoterapi fra 2019 med programleder Fredrik Solvang.