Hopp til innhold

Store kutt i Statoil rammer også Trøndelag

Både Statoil i Stjørdal og forskningssenteret på Rotvoll må ta sin andel av de store kuttene oljegiganten har varslet.

Statoil, Stjørdal

NESTEN TUSEN ANSATTE: 900 arbeider ved Statoil i Stjørdal, som har driftsansvaret på feltene Heidrun, Kristin Tyrihans, Åsgard, Njord og flere sattelitter i Norskehavet.

Foto: Linda Bjørgan

– Norsk sokkel er interessant også fremover, men vi er avhengig av å få ned kostnadene for å bli mer robust. Statoil må derfor redusere bemanningen, og vi må ta vår andel, sier informasjonssjef Sverre Kojedal ved Statoil i Stjørdal til NRK.

I Trøndelag har Statoil vel 900 ansatte i Stjørdal og drøyt 600 ansatte på Rotvoll.

– Hvilken effekt dette gir lokalt for aktiviteten i Trøndelag er ikke klart, men ingen enheter er skjermet for kutt. Forskning vil være viktig for Statoil også fremover, men alle arbeider nå med hvordan vi kan jobbe smartere og enklere for å få mer ut av færre ressurser. Det sier kommunikasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr.

Statoil skal gjennomføre de største kuttene i selskapets historie. I tillegg til opp mot 1500 fast ansatte, forsvinner også 525 konsulent-stillinger.

Prøver å unngå oppsigelser

Statoil har siden utgangen av 2013 redusert bemanningen med drøyt 1300 faste ansatte, uten oppsigelser. Målet også de neste månedene er å løse overtalligheten gjennom frivillige ordninger.

Sverre Kojedal

MÅ KUTTE: – Vi er avhengig av å få ned kostnadene for å bli mer robust. Statoil må derfor redusere bemanningen, og vi må ta vår andel, sier informasjonssjef ved Statoil i Stjørdal, Sverre Kojedal.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Det kommer til å bli nye prosesser fremover, hvor vi vil gå i detalj på de ulike funksjonene og enhetene for å se hvor vi kan ta ut denne effekten, sier Kojedal.

– Vi har som ambisjon at nedbemanningen skal skje ved frivillighet, og vil tilby førtidspensjon, pakker og overgang til alternative stillinger i selskapet. Det tror vi at vi skal få til, fortsetter Kojedal.

– Vi regner med at vi i løpet av høsten vil se hvor reduksjonene kommer. Alle besparelsene skal være tatt ut i løpet av 2016, legger han til.

– Forferdelige tall

Selv om det har vært kjent i lang tid at det går mot nedbemanning, mener konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige at antallet er altfor høyt.

– Dette er forferdelige tall, og overraskende høyt, sier Teige.

– Hvorfor overraskende?

– Selskapet bygger nå ut flere nye felt, og da er det overraskende at de kan kutte så mange, svarer Teige.

Han mener også at Statoil-eierne burde tatt en større del av kuttene, og krevde før generalforsamlingen i vår at eierne skulle halvere utbyttet.

Må drive billigere

Statoil har satt mål om hvor mye billigere de kan drive virksomheten gjennom ulike effektiviseringstiltak, og har satt klare rammer for hvor mye penger selskapet kan bruke på investeringer hvert år.

– Vi tror vi kommer ut som et langt mer robust og fremtidsretta selskap enn det vi kanskje har vært de siste årene, hvor kostnadene har blitt for høye, sier Kojedal ved Statoil i Stjørdal.

Statoil har forpliktet seg til å oppnå årlige besparelser på 1,7 milliarder dollar gjennom forbedringsprogrammet i 2016, og senere.