Hopp til innhold

Sterke reaksjoner etter rasrapport

I Namsos er det sterke reaksjoner etter at rapporten etter raset i Kattmarka ble lagt fram i ettermiddag.

Rasgropa i Namsos
Foto: Kjartan Trana

Bjørn Knotten har hus i Kattmarka, og er overrasket over det dårlige arbeidet vegvesenet har gjort:

- Det er tydelig at det er gjort alt for dårlig grunnarbeid. Det er ikke boret i det aktuelle området, både før og under arbeidet påpekte beboerne overfor vegvesenet at det måtte gjøres. Men det ble ikke tatt hensyn til og da raste det, sier Knotten til NRK.

Utløst av sprengning

13. mars raste deler av Kattmarkvegen i Namsos ut i sjøen og nærmere ti hus og hytter forsvant i leirsuppa. Nå har en undersøkelsesgruppe konkludert med at det var sprengningsarbeid i forbindelse med veibygging som utløste raset. Det slås også fast at vegvesenet tenkte mer på økonomi enn på sikkerhet.

Les: Massiv kritikk av veivesenet etter Namsos-raset

Ordfører i Namsos Morten Stene er glad at rapporten nå kommer, men han er betenkt over vurderingen som ble gjort i Statens vegvesen før det ble sprengt i Kattmarka. Han tror rapporten får konsekvenser for samarbeidet mellom kommunen og vegvesenet.

- Kommunen kommer til å stille strengere krav videre framover. Samtidig vil jeg legge til at vi har hatt et veldig godt samarbeid med vegvesenet i Namdalsprosjektet, men slike ting gjør at vi skjerper kravene, sier Morten Stene.

Tar kritikken på alvor

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen sier Statens vegvesen tar innholdet i rapporten svært alvorlig.

- Det er alvorlig og trist for oss. Utvalget sier at det var veiarbeidene som utløste raset og at vi burde hatt tidligere og grundigere geotekniske undersøkelser for å avdekke rasfaren. Dette tar vi i Statens vegvesen veldig alvorlig, sier Moe Gustavsen.