NRK Meny
Normal

Steppet inn da mannen ble syk

Ville du ha stått bak på en hundeslede i tre døgn i stedet for mannen din, som plutselig ble syk?

Barbara Inauen ut fra start på Femundløpet F600 på Røros.

Barbara Inauen smiler stort ut fra start på Femundløpet F600 på Røros.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Det ville Barbara Inauen, lege i Folldal, og gift med elitehundekjører og sledemaker Emil Inauen.

Feber

I dagen før Femundløpet slet Emil med en infeksjon i lungene. Feberen ville ikke gi seg i tide, og han måtte trekke seg fra Femundløpet.

For familien Inauen er Femundløpet et høydepunkt, ikke minst fordi løpet delvis går i hjembygda Folldal. Emil var en av favorittene til å vinne. Han vant nylig alpeløpet La Grande Odyssée Savoie Mont Blanc 2010 , som har totalt 25.000 meter i høydeforskjell.

Familien Inauen kommer fra Sveits, men har flyttet til Folldal for å kunne drive med hundekjøring . Emil produserer konkurransesleder mens kona Barbara er lege i lokalsamfunnet.

Barbara driver også med hundesledekjøring, men har ikke fått tid til å trene mye i år. På ett døgns varsel hoppet hun inn i mannens hundespann og tok over start nummer 62 i Femundløpet, det lengste løpet som går over 600 kalde kilometer.

På bildet jeg tok av henne ut fra startplass smiler hun stort. Gleden over å kunne kjøre er der, men det skulle bli et tøft løp for Barbara.

Dehydrerte hunder

På fjellet mellom Drevsjø og Søvollen møtte hun sterk vind og snø. Det ble veldig tøft for hundene, forteller handleren hennes Sarinda Wattoux (21).

– De brukte tre timer mer enn vi hadde beregnet. Da hundene kom fram hadde vinden ført til at de var dehydrerte, forteller Sarinda Wattoux.

Et annet problem er at hundene er mer vant til å lyde mannen enn Barbara. De føler ikke samme lojalitet overfor Barbara, selv om de er i samme familie.

– Hundespannet har derfor holdt en lavere marsjfart enn vanlig, sier Sarinda. - Det tar noen dager å få dem til å bli vant til den nye stemmen.

På jobb på mandag

På grunn av den korte fristen måtte Barbara ta fri fra jobben som lege i Folldal. Hun klarte å rydde torsdagen og fredagen under løpet, men ikke dagen etter løpet.

– Jeg må i mål til søndag, sa hun til mannen sin da hun la i vei.

Heldigvis har teamet hennes klart å få fri også dagen etter målgang. Den dagen kommer Barbara til å bare gjøre én ting: sove.

Sliten

Lørdag kveld ved 20-tida ligger Barbara på en 23. plass. Hun har vært ute i Folldalssløyfa i snart fem timer. Når hun kommer inn har hun én time og ett minutts obligatorisk hviletid igjen. Hun kan hvile lenger, men det går ut over kjøretida hennes.

Teamet hennes sier hun er veldig sliten. Hundene er også slitne. De vet ikke om hundene bør fullføre, selv om Barbara sikekrt vil stå løpet ut.

Etter at denne artikkelen ble publisert kom nyheten om at Barbara hadde lyttet til sine rådgivere. Hun brøt etter å ha kjørt sjumilssløyfa i hjembygda Folldal.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal