NRK Meny
Normal

Stell av epletrær

Nå er eplesesongen i gang og kan det være på sin plass med noen tips om hvordan man kan stelle epletrærne sine.

Epletre i blomst
Foto: Arne Sjøhagen

Nå er det ei fin tid å tynne ut årsskuddene i epletrærne du har i hagen din.

Du kan godt fjerne hele greina der det er tett av nye skudd, bevar ett eller to av nyskuddene. Disse beskjærer du bort to/tredjedeler av. Prøv å finne en knopp (i bladfestet) som har retning dit du ønsker greina skal komme til våren og skjær ovenfor den.

I år ser vi at det er masse skurv på eplene. For å få bukt med dette må du beskjære treet kraftig til våren. Fjern all nedfallsfrukt med skurv fra bakken. Hvis du ikke gjør det er det store sjanser for at du har skurv på eplene neste år også. Hvis frukta får ligge på bakken og råtne danner det seg soppsporer som blir spredd gjennom lufta og oppi treet. Det er ingen vits i å sprøyte mot skurv i småhager. Godt renhold og kraftig beskjæring er den beste medisin.

Lykke til!

Hilsen Vidar Hestmo

 

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.