Stell av epletrær

Nå er eplesesongen i gang og kan det være på sin plass med noen tips om hvordan man kan stelle epletrærne sine.

Epletre i blomst
Foto: Arne Sjøhagen

Nå er det ei fin tid å tynne ut årsskuddene i epletrærne du har i hagen din.

Du kan godt fjerne hele greina der det er tett av nye skudd, bevar ett eller to av nyskuddene. Disse beskjærer du bort to/tredjedeler av. Prøv å finne en knopp (i bladfestet) som har retning dit du ønsker greina skal komme til våren og skjær ovenfor den.

I år ser vi at det er masse skurv på eplene. For å få bukt med dette må du beskjære treet kraftig til våren. Fjern all nedfallsfrukt med skurv fra bakken. Hvis du ikke gjør det er det store sjanser for at du har skurv på eplene neste år også. Hvis frukta får ligge på bakken og råtne danner det seg soppsporer som blir spredd gjennom lufta og oppi treet. Det er ingen vits i å sprøyte mot skurv i småhager. Godt renhold og kraftig beskjæring er den beste medisin.

Lykke til!

Hilsen Vidar Hestmo

 

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.