NRK Meny

Stell av epletrær

Nå er eplesesongen i gang og kan det være på sin plass med noen tips om hvordan man kan stelle epletrærne sine.

Epletre i blomst
Foto: Arne Sjøhagen

Artikkelen er flere år gammel.

Nå er det ei fin tid å tynne ut årsskuddene i epletrærne du har i hagen din.

Du kan godt fjerne hele greina der det er tett av nye skudd, bevar ett eller to av nyskuddene. Disse beskjærer du bort to/tredjedeler av. Prøv å finne en knopp (i bladfestet) som har retning dit du ønsker greina skal komme til våren og skjær ovenfor den.

I år ser vi at det er masse skurv på eplene. For å få bukt med dette må du beskjære treet kraftig til våren. Fjern all nedfallsfrukt med skurv fra bakken. Hvis du ikke gjør det er det store sjanser for at du har skurv på eplene neste år også. Hvis frukta får ligge på bakken og råtne danner det seg soppsporer som blir spredd gjennom lufta og oppi treet. Det er ingen vits i å sprøyte mot skurv i småhager. Godt renhold og kraftig beskjæring er den beste medisin.

Lykke til!

Hilsen Vidar Hestmo

 

Video fra Trøndelag

Kystkommunen blir fordelt på Hemne/Halsa, Hitra og Orkdal.
Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)