NRK Meny

Spretter champagnen for parasittfri elv

Siden 1980-tallet har lakseparasitten Gyrodactylus salaris herjet i Steinkjervassdraget. Nå er elven endelig friskmeldt.

Anton Rikstad

Anton Rikstad (i midten) kunne sammen med Håvard Wist, Kjell-Erik Hansen, Asgeir Graabræk, Sigmund Bratberg og Eystein Utheim kunne sprette champagnen for et friskmeldt Steinkjervassdrag.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Anton Rikstad

Fiskeforvalter Anton Rikstad jubler over at Steinkjervassdraget er friskmeldt

Foto: Jørn Haudemann-Andersen, NRK

– Etter å ha jobbet med dette i mer enn 20 år, er jeg kjempeglad for at elven er friskmeldt, sier Anton Rikstad, som er fiskeforvalter i Nord-Trøndelag.

Det var Trønder-Avisa som først kunne melde gladnyheten. I over 30 år har det blitt jobbet for å få vassdraget parasittfritt. Vassdraget har flere ganger blitt behandlet med både aluminium og Rotenon.

I perioden 2010-2014 har Veterinærinstituttet undersøkt totalt 1696 laksunger fra Steinkjervassdraget, Figga og Lundelva uten at parasitten har blitt påvist.

Nå er de siste gyro-analysene gjennomført og Veterinærinstituttet melder at lakseparasitten ikke er påvist.

– Med flere mislykkede behandlinger, har vi endelig fått beskjeden vi har ventet på. Gyrosmitten er borte, sier Rikstad.

– Har kjøpt champis!

Så glad ble Anton Rikstad at han dro rett på vinmonopolet.

– Nå har jeg kjøpt champis og skal til elva der jeg har invitert de mest sentrale personene som har jobbet med dette i 20 år. Så blir det kake og kaffe etterpå.

Rikstad har allerede begynt å se for seg hva som skal gjøres videre.

– Heldigvis får folk fiske der igjen. Grunneierne får omsette laksefisket, og det er viktig for Steinkjer som region. Det viktigste uansett er at lakseparasitten er borte.

Steinkjervassdraget

Steinkjervassdraget er friskmeldt for lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Video fra Trøndelag

Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?