Hopp til innhold

Staten skal godkjenne helseapper

Datatilsynet mener helseapp-markedet er uoversiktlig og at det er vanskelig å vite hvilke apper man kan stole på.

Ronni Reitan studerer appen.

Ronni Reitan har diabetes og bruker mange helseapper for å takle sykdommen.

Foto: Privat

Ronni Reitan på Orkanger har mobilen full av små dataprogrammer som han bruker for å overvåke diabetes-sykdommen sin.

– Hvis jeg for eksempel skal på McDonalds, så åpner jeg appen og velger hvilken mat jeg skal spise. Appen regner så ut hvor mange karbohydrater måltidet inneholder. Dette tallet taster jeg på insulinpumpa, og den beregner deretter hvor mye insulin jeg trenger.

Appene

Noen av appene på Ronnis telefon.

Foto: Privat

Sikkerhetsbekymringer

I dag finnes det mange tusen dataprogrammer for mobiler som kan måle alt fra puls, til søvnmønster, blodsukker og fettprosent.

Men kan folk med diabetes og andre sykdommer stole på anbefalingene og at informasjonen behandles ordentlig? Nei, mener Datatilsynet som sier helseapp-markedet er uoversiktlig.

Helge Veum

Avdelingsdirektør Helge Veum i datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Datatilsynet

– Det er vanskelig finne ut hvilke apper som er til å stole på og hvilke som prøver å lure folk til å gi fra seg privat informasjon, sier avdelingsdirektør Helge Veum i datatilsynet.

Han mener at særlig folk med psykiske plager, som fører helsedagbok på app med svært personlige opplysninger, er en utsatt gruppe.

– Da kan du helt klart ha behov for å skrive ting som vil være ødeleggende hvis det kommer ut.

Godkjenningsordning.

Helge Blindheim

Helge T. Blindheim.

Foto: Helsedirektoratet

– Skrekkscenarioet er at fastlegen anbefaler en app som viser seg å ikke være sikker, og at useriøse leverandører i bakkant beriker seg på informasjonen du har registrert. Det er bakgrunnen for at vi ønsker kontroll med hvilke apper som skal anbefales, sier Veum.

Helge T. Blindheim, som jobber med teknologi i Helsedirektoratet, sier at direktoratet ønsker å lage ei selvdeklareringsordning, der produsentene selv skal fortelle om de oppfyller kravene som stilles til privat bruk.

Ronni Reitan

Ronni Reitan.

Foto: Privat

Ordningen vil ligne på svanemerket. Direktoratet foreslår å lage lister for anbefalte helseapper, slik at privatpersoner lettere kan finne fram til apper som har en forsvarlig håndtering av sensitiv personlig informasjon.

Positiv

Ronni Reitan ønsker også bedre kontroll med apper, for han tror det kan gjøre hverdagen enklere.

– Jeg har selv funnet apper som jeg kunne tenkt meg, men har vært usikker på leverandøren. Da har jeg ikke lastet ned, sier Reitan.