Hopp til innhold

Gunnar spikret hånda fast i taket

Gunnar Berget opplevde alle snekkeres mareritt da han spikret hånda fast i taket.

Gunnar Berget

En ti centimeter lang spiker gikk tvers i gjennom handa på snekkeren.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

– Jeg småsprang bortover taket og så gled jeg. Planen var å spikre fast ei lekt som var lagt ut, men slangen hektet seg fast og jeg falt. Spikerpistolen traff hånda, og både jeg og lekta sat fast i taket, forteller Gunnar Berget til NRK.no.

De har gått snart en måned siden snekkeren fra Namsos hadde et lite arbeidsuhell og skjøt en ti centimeter lang spiker gjennom hånda og ble sittende fast i taket.

Skjært løs av brannvesenet

Han var bare millimeter fra å miste jobben. Dersom spikeren hadde truffet nærmere fingrene, hadde han måtte lagt snekkerkarrieren på hylla for godt.

Mobilen hadde Berget i bukselomma og etter ei stund klarte han å ringe ambulansen.

– Både ambulanse og brannvesen kom for å hjelpe. De måtte skjære meg løs. Jeg reiste til sykehuset med en meter lang planke fastspikret i hånda, forteller snekkeren.

Uvettig bruk av verktøy

Overlege, Kjell Griegel, ber fol være mer forsiktig når de bruker farlige redskaper.

Overlege, Kjell Griegel, ber folk være mer forsiktig når de bruker farlige redskaper.

Foto: Julie Egge/NRK

Berget er langt fra den eneste som kommer til sykehus med håndskader.

Overlege, Kjell Griegel, ved ortopedisk avdeling på Sykehuset Namsos, sier sårskader ofte skjer fordi folk ikke alltid har kontroll på verktøyene de bruker.

– I vår hadde vi en kar som kom inn med store kuttskader. Vedkommende skulle kappe ved, men kappa i stedet av flere fingre. Skadene var så omfattende at vi måtte sende han videre til St.Olavs Hospital i Trondheim, sier Griegel.

Flere under elgjakta

Overlegen mistenker at slike skader ofte oppstår fordi man ikke er forsiktig nok. Han har også en ide om hvorfor det er så mange som pådrar seg håndskader.

– Mange bor i nærheten av skogen og har hobbyer innenfor friluftsområdet. I løpet av elgjakta har vi hatt flere tilfeller med blant annet jegere som har kuttet seg med kniv, sier Griegel.

De mest alvorlige tilfellene blir sendt til Rikshospitalet. Hvert år mottar de flere hundre pasienter med avrevne armer og fingre.

Til magasinet, På Hospitalet, har seksjons-overlege Magne Røkkum som leder hånd- og mikrokirurgene ved sykehuset, uttalt at mange av ulykkene dreier seg om arbeidsuhell.

– Det er gjerne snakk om arbeidsulykker som skjer mot slutten av arbeidsdagen, eller fritidsulykker på kveldstid.

Advarer amatørene

Gunnar Berget har vært snekker i over tretti år, men er ikke overrasket over at slike ulykker skjer. Han er derimot skeptisk til amatører som bruker slike redskap i hobbyvirksomhet.

– Man får jo kjøpt verktøyene til en billig penge. Skal en privatmann bruke spikerpistol uten opplæring, kan det være kjempefarlig, sier Berget.

Overlege Griegel tror ikke folk er helt klar over de konsekvensene håndskader kan føre til.

– For de som skader seg kan det være skjebnesvangert. Det finnes de som må skifte arbeid, eller mister muligheten til å drive med sine hobbyer.

Snekker, Gunnar Berget, hadde et arbeidsuhell som kunne ha kostet han karrieren.

Snekker, Gunnar Berget, hadde et arbeidsuhell som kunne ha kostet han karrieren.

Foto: Julie Egge/NRK