Hopp til innhold

Sovesyke for Dagros

Madrassene som er påbudt i norske kufjøs skaper problemer for dyra. Kyrne sover så lenge at klovene ikke slites på normal måte.

Kyr, illustrasjonsfoto
Foto: Kielwasser / PHOTOPQR/L'ALSACE

Stipendiat Lars Erik Ruud ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås forsker på konsekvensene av madrassene, som ble innført med lov fra 2006.

Han har funnet ut at madrassene er så behagelige at kyrne nå sover opptil fem timer lengre enn før, skriver VG.

Men slaraffenlivet for Dagros har sine konsekvenser. Når kyrne tilbringer såpass mye av tida si på myke madrasser, vokser klovene ukontrollert.

Forvokste klover gjør vondt

Den naturlige slitasjen forsvinner på gummimattene, og forvokste klover kan være svært smertefullt for de firbeinte melkeprodusentene.

- Når klovene vokser kan dette føre til at kyrne står feil på beinet. Konsekvensen er skjevbelastninger, smerter og betennelser, sier leder Knut Solhaug i Trøndelag veterinærforening til NRK.

Kyr som har vondt i beina er dårlig butikk for bonden. De spiser dårlig, blir magre og produserer lite melk.

Problemet er størst i tradisjonelle fjøs med bås. I de nye løsdriftfjøsene beveger kyrne seg rundt på betonggolvet, og får den slitasjen de trenger.

Alle nye fjøs må nå bygges som løsdriftfjøs, men det er ikke før i 2024 det det blir helt slutt med å la kua stå fast på båsen.

Vil ikke fjerne madrassene

Det var fra 1. januar 2006 at det ble påbudt med mykt underlag i fjøset for norske kyr

- Det er ikke aktuelt å fjerne påbudet om madrasser i fjøsene. Fordelene madrassene gir for dyrevelferden er tross alt større enn ulempene, sier seniorrådgiver Merete Alstad i Mattilsynet til NRK.

Før forskriften om mykt underlag kom, var det ikke uvanlig at kyr fikk sår og betennelser på beina fordi underlaget var for hardt.

Alstad understreker at det er bondens ansvar å sørge for at kua får slipt klovene regelmessig.

Hun oppfordrer flere bønder til å lære seg å skjære klovene på dyra sine. Flere gårdbrukere gjør dette allerede, og Alstad sier det kan være en god del ventetid når det gjelder å skaffe nok profesjonelle klovskjærere.

Allerede nå i høst skal det arrangeres et kurs i klovskjæring ved landbruksskolen på Mære i Steinkjer.