Hopp til innhold

Nordmenn er overraskende slappe på søndager – og trimturene er korte

Er du en av dem som tror søndagsturen redder den fysiske formen din? Ifølge ny forskning tar du helt feil.

Knut og Sissel Oksvold på tur opp Oftenåsen i Steinkjer

Knut og Sidsel Oksvold på tur opp til Oftenåsen i Steinkjer. For ekteparet er både hverdagstrimmen og søndagsturen svært viktig.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Det er ukeslutt og mange legger ut på tur. Søndag er for folk flest en kjent og kjær turdag.

Men disse søndagsturene har en liten effekt på den fysiske formen på oss som befolkning – trimturene er oftest ikke intensive nok, slik at folk kommer skikkelig opp i puls.

– Det er godt mulig at mange er ute på en trimtur i løpet av søndagen, men turen er ofte for kort til å ha en god helseeffekt, sier HUNT-leder Steinar Krokstad til NRK.

Forsker på aktiviteten til nordmenn

Steinar Korkstad, HUNT 4

Steinar Krokstad er leder for Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

12.000 personer som har deltatt i den fjerde Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT4), har vært utstyrt med aktivitetsbrikker. Disse aktivitetsbrikkene registrerer blant annet om du hviler, står, sitter, går eller driver med annen fysisk aktivitet.

Denne undersøkelsen viser at nordmenn er mer aktive de andre dagene av uka.

– Søndag er uten tvil den dagen i uka hvor befolkninga er mest i ro. Det er jo litt overraskende, for det er enkelt å tro at søndag er den store trimdagen. Men det viser seg at dette kanskje er dagen da folk flest har behov for å hvile ut etter ei travel uke i stedet, sier Krokstad.

Mener søndagsturen har en mental effekt

Knut og Sidsel Oksvold fra Steinkjer er ute på tur omtrent hver eneste dag. De har begge et sterkt forhold til søndagsturen.

– Den er veldig trivelig, for da møter jeg masse folk. Helsemessig er den også veldig bra, for det er godt for kroppen å komme seg ut, sier Sidsel.

Hun får støtte av ektemannen.

– Jeg er stort sett ute hver dag, så all trim er viktig. Men på søndager ser man mer folk, og det er trivelig.

Ifølge Steinar Krokstad så har søndagsturen en effekt, men da er det den mentale effekten han snakker om.

– For mange oppleves søndagsturen som noe positivt, og at den har en god psykisk virkning, er jo også viktig, sier han.

Knut og Sissel Oksvold

Knut og Sidsel Oksvold.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Aldri før målt aktiviteten

Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) har pågått siden 80-tallet, og den nyeste gjennomføres i år. Undersøkelsene går ut på å samle inn opplysninger og biologisk materiale for å forske på folkehelse.

Dette gjør HUNT til en meget betydningsfull samling av helsedata og biologisk materiale, også i internasjonal sammenheng.

Steinar Krogstad synes det er interessant at man får svar på både små og store spørsmål.

– Det er jo aldri før målt hvilken effekt denne søndagsturen eller helgetrimmen har, og mange blir kanskje overrasket over resultatet. Det er litt morsomt å avkrefte en slik forestilling, sier professoren.

Laber effekt av nyttårsforsettene

HUNT4

Til sammen har 120.000 personer samtykket til at helseopplysninger kan gjøres tilgjengelig for godkjente forskningsprosjekter.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Ut ifra dataene til HUNT4 så er det på torsdag og fredag folk er mest aktive i løpet av uka. Undersøkelsen viser også at man sitter mye i ro i løpet av arbeidsdagen.

Det er for eksempel bevist at dersom man klarer å få opp pulsen to til tre ganger i uka, så forebygger man hjerte- og karsykdommer.

Klarer man å holde seg på en BMI under 30, så minsker risikoen for diabetes type 2.

– For å forebygge fedme og overvekt så skal man bruke mye energi og kalorier. Det å trene en time tre ganger i uka er bra, men det er fremdeles mange timer igjen av uka der man ikke er like aktiv. En skikkelig husvask kan være like bra som en søndagstur, sier Krokstad.

Aktivitetsbrikkene ble tatt i bruk 1. januar i år. Og ifølge HUNT-lederen, så kan man se en ganske fornøyelig utvikling på starten av året.

– Mange har nok satt seg som nyttårsforsett å trene mer. Og man ser helt tydelig at aktivitetsnivået går kraftig opp første og andre januar. Men når vi kommer til tredje januar, så er ting tilbake til normalen. Så forsettene varer ikke veldig lenge, smiler han.