Hopp til innhold

– Friluftslivet har blitt mer fjollete og oppdollet

Eventyrjenta Tonje Blomseth mener kropp og sex i økende grad fronter friluftslivet: – Jeg får lyst til å melde meg helt ut, sier hun.

Kropp og sex på instagram

Et søk NRK har gjort på populære emneknagger på Instagram viser bilder av lettkledde kropper. Friluftsliv-entusiasten Tonje Blomseth tror det kan gjøre at dørstokkmila for mange blir ekstra lang.

Foto: Skjermdump: instagram.com

bloggen til friluftsentusiasten tar hun et oppgjør med det hun mener er et økende utseendepress på tur. Hun mener friluftslivet er i ferd med å bli falskt.

– Dette handler ikke om at folk ikke skal få være seg selv eller bruke sminke, men jeg ser en trend hvor friluftslivet blir mer og mer fjollete og oppdollet, sier hun.

Blomseth er kjent fra serier som Eventyrjenter og Normal galskap. Da hun var 17 år sluttet hun på videregående skole for å drive med friluftsliv på heltid under mottoet «Følg drømmen, ikke strømmen».

– Ingenting er galt med å ha på sminke eller løsvipper på tur, men totalpakken av hvordan friluftslivet fremstår på internett blir virkelighetsfjern, sier hun.

Vi skal helst være så pene som overhodet mulig på alle arenaer, på fest og i hverdagslivet på jobb. Nå skal man se bra ut på trening og tur også. Da har det gått for langt. Skal vi begynne å se bra ut på fødestua også?

Tonje Blomseth
Eventyrjenter sesong 2

Tonje Blomseth er damenes svar på Lars Monsen.

Foto: Eventyrjenter

Vil bremse utstyrspresset

Et søk NRK har gjort på de populære emneknaggene #liveterbestute, #mittfriluftsliv og #topptur på Instagram viser bilder av lettkledde kropper, høy filterfaktor og poseringer.

Men også reklame for dyre merkeklær på oversminka kvinner som ser mer ut som de kommer fra rød løper enn tre uker på fjellet.

Tonje Blomseth vet hun sitter i et glasshus. Likevel mener hun også sponsorer må tenke over hvordan de velger å markedsføre seg.

– Markedsføringen av klær, utstyr, natur og det enkle liv blir i mange tilfeller promotert så jævlig oppstilt og perfekt at det mister sin troverdighet. Når en ekstrem-kolleksjon i form av bekledning blir promotert med sminkedukker som blir fotografert i hagen – så taper merket noe av sin kredibilitet, mener hun.

Tonje Blomseth

Tonje Blomseth (bildet) legger ikke skjul på at også hun har lagt ut slike bilder i sosiale medier. Men hun er opptatt av å balansere det, og de siste årene har hun stort sett lagt ut bilder av rotete hår, trette øyne og skitne klær.

Foto: Skjermdump, Instagram.com

Vil bremse utstyrspresset

Men det er ikke bare klærne som brukes som vekker oppmerksomhet. På Norges nordligste folkehøgskole, Alta, har de fokus på friluftsliv.

Rektor Henning Iversen har sett en økende tendens til at person mer enn naturopplevelsen er i fokus. Særlig har han merket et økt press når det kommer til utstyr.

– Det har blitt et jag etter å ha det rette utstyret til hver enkelt aktivitet. Et par ski til løssnø og et par til preparerte løyper. Det samme gjelder når det kommer til bekledning, sier han.

Likevel kjenner han ikke igjen et Blomseths beskrivelser av et økende kroppspress blant sine elever.

– Vi opplever ikke at elevene er opptatt av å sminke seg å se bra ut på tur, sier han.

Henning Iversen

Rektor ved Alta folkehøgskole, Henning Iversen, merker godt til merkepresset blant elevene. Skolen har fokus på arktisk friluftsliv, og bruker sosiale medier aktivt for å promotere reisen sin.

Foto: Ingunn Vangen

Gjør friluftslivet mindre tilgjengelig

Blomseth er bekymret for at friluftslivet som en lavterskelaktivitet er i ferd med å endre seg.

– Friluftsliv og idrett er to arenaer hvor du ikke får rare blikk selv om du er skitten, bustete på håret og kanskje lukter av villmark. Det er greit å være usminket og ustelt, sier hun.

Hun frykter dørstokkmila blir enda lengre for folk som scroller på internett og ser hvordan trenden har utviklet seg.

– Særlig hvis det skal være sånn at man må være pent kledd og vakker for å gå på tur, sier hun.

Blomseth legger ikke skjul på at hun selv av og til har spilt på kropp i sosiale medier. Men hun mener det nå har gått for langt.

– Når utseende, kropp og sex begynner å fronte friluftslivet stadig mer, så får jeg lyst til å melde meg helt ut, sier hun.

brukes i sak 1.14237143

Tonje Blomseth er ikke enig i måten friluftslivet blir frontet på og mener utseendefokuset har gått for langt.

Foto: Tonje Helene Blomseth
  • SE OGSÅ:
    Hun er damenes svar på Lars Monsen. Nå har trondheimsjenta Tonje Blomseth slått seg på reindrift i Finnmark.

    Hun er damenes svar på Lars Monsen. Nå har trondheimsjenta Tonje Blomseth slått seg på reindrift i Finnmark.