Smører skiene til svigersønnen

Kai Selbæk smører skiene til svigersønn Eldar Rønning, og flere andre på landslaget i langrenn. Men veien til å bli profesjonell skismører har gått via en alvorlig ulykke.

Kai Selbæk smører skiene til svigersønn Eldar Rønning

Kai Seøbæk smører skiene til svigersønn Eldar Rønning. Han gleder seg til NM i Steinkjer denne uka.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Det er travelt for både skiløpere og skismørere nå om dagen. I helga var det verdenscup i Otepää, denne uka er det NM i Steinkjer. Slik går det slag i slag om vinteren.

– Artig med skryt

I rampelyset er skiløperne. Smørerne hører vi mest om når skiene er dårlige. Men i helga klaffet alt for Eldar Rønning da han vant 15 kilometeren og omsider stod øverst på pallen.

– Jeg hadde utrolig gode ski. Jeg hadde sinnsykt god glid. Takk til svigerfar som smurte skiene, sa Rønning etter løpet.

Kai Selbæk og de ni andre smørerne i landslagets trailer får ikke med seg så mye av sirkuset rundt løpene. Men rosen fra svigersønnen har han hørt.

– Det er veldig artig å få skryt, som regel får vi høre det når det går dårlig.

Hardt skadet i ulykke

Kai har smurt ski helt siden datteren Laila, som nå er samboeren til Eldar Rønning, startet med langrenn for 25 år siden. Men det er først de siste årene han har hatt ansvaret for skiene til folk på landslaget. Og veien til å bli profesjonell skismører har gått via en alvorlig ulykke hvor han fikk et tre over seg for ti år siden.

– Jeg fikk blant annet tre brudd i kraniet, nesebrudd og tre brudd i overkjeven. Det var en dårlig dag.

– Hvordan var de første årene etter ulykken?

– Det var svart. Jeg fikk angst bare av å gå på butikken. Det var ikke noe artig.

Men Kai fikk hjelp til å takle et utall operasjoner, og kanskje viktigst, til å leve med tinitusen han fikk i ulykken.

Hobby ble yrke

I 2006 var han med på å starte opp Team Trøndelag, og i fjor fikk han ansvaret for skiene til svigersønnen Eldar Rønning. I tillegg har han ansvaret for skiene til Johan Kjølstad, Vibeke Skofterud og Ingvild Flukstad Østberg. Det som startet som en hobby mens datteren gikk på ski har blitt et yrke.

– Jeg har vært så heldig at jeg har fått sjansen. Det setter jeg stor pris på.

Kai Selbæk er innom huset til datteren Laila Selbæk Rønning på Flatåsen i Trondheim. Hun har lagt skikarrieren på hylla, men synes det er fint at faren smører skiene til landslaget i langrenn.

– Det er kjempeartig. Han var ikke så flink til å smøre de første årene da jeg gikk på ski, men han ble flinkere og flinkere. Det var bra han fikk fortsette selv om jeg sluttet med langrenn.

Klisterføre

Det er holkeføre og regn utenfor huset på Flatåsen. Men det skremmer ikke Kai og de andre smørerne foran NM i Steinkjer som starter på onsdag.

– Dette er midt i blinken for oss. Vi er skikkelig gode på klister og bløtt føre. Men det er jo triveligere med finvær for publikum og alle andre.