NRK Meny
Normal

Slik dekker vi valget!

NRK-reportere er på plass i flere trønderske kommuner mandag kveld.

Laster kart, vennligst vent...

SE OVERSIKT: Klikk på de ulike kommunene for å se hvilket parti din ordfører representerer i dag.

Valglogo

Har du husket å stemme? Det er nå det skal avgjøres hvem som skal som skal sitte i de ulike kommunestyrene og fylkestingene i Trøndelag de neste fire årene.

NRK Trøndelag sender direkte

Fra klokka 20.30 til 24.00 kan du følge ei tre og en halv times lang valgsending direkte på våre nettsider. Deler av sendinga vises også på NRK1 fra klokka 20.30 til 20.45 og fra 23.20 til 23.45. Vi i NRK Trøndelag har dessuten reportere ute i Namdalen, på Innherred, i Stjørdal, i Malvik, i Trondheim og på Fosen som gir deg oppdateringer underveis.

På radio bidrar vi til P1s valgnattsending som starter klokka 20.00. Resultater, artikler og kommentarer publiseres deretter fortløpende på nrk.no/trondelag. Følg også med på sosiale medier hvor vi kommer med jevnlige oppdateringer.

Hvem blir ordfører?

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i dag 21 ordførere hver i Trøndelag og er de som kniver om å være det største partiet.

Blant sittende ordførere som stiller til gjenvalg er det ikke like mye spenning knyttet til valget, da de som regel har lettere for å bli valgt på nytt. Blant annet har Ståle Vaag (Ap) i Hemne blitt kåret til Trøndelags mest populære ordfører og har sittet siden 2007.

Derimot er det flere kommuner som er garantert ny ordfører, da dagens topper ikke stiller til gjenvalg. Slik er det blant annet i Vikna, Lierne, Meråker, Namsos, Snåsa, Fosnes og Leksvik i Nord-Trøndelag. I Sør-Trøndelag gjelder dette kommunene Oppdal, Osen, Malvik, Selbu, Snillfjord, Tydal og Ørland.

SE VIDEO: Yngve Brox avgir sin stemme:

Yngve Brox har en god følelse før lokalvalget i Trondheim.

Fylkestingsvalg Sør-Trøndelag

Samtidig som det skal velges ordførere i hver kommune, skal det også bestemmes hvem som skal sitte i de to fylkestingene. Fylkestinget har for eksempel ansvaret for videregående skoler, kulturtilbud, kollektivtransport, næring, regional utvikling og tannhelse.

Trondheims ordfører, Rita Ottervik (Ap), avga sin stemme på Ugla skole i formiddag.

Rita Ottervik, sittende ordfører (Ap) i Trondheim, er opptatt av at folk må bruke stemmeretten sin.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag er i dag Tore O. Sandvik (Ap) og fylkesvaraordfører er Arne Braut (Sp), han stiller ikke til gjenvalg. Den politiske fordelingen er nå som følgende:

 • Arbeiderpartiet – 16 representanter
 • Høyre – Ni representanter
 • Fremskrittspartiet – Tre representanter
 • Senterpartiet – Tre representanter
 • Sosialistisk Venstreparti – To representanter
 • Venstre – To representanter
 • Kristelig folkeparti – Én representant
 • Rødt – Én representant

Hvem stiller til valg i din kommune? Se oversikten over alle partiene i Sør-Trøndelag her (Artikkelen fortsetter under):

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Partier på valg Sør-Trøndelag Valg 2015» i nytt vindu

Fylkestingsvalg Nord-Trøndelag

Nord-Trøndelag fylkeskommune er politisk styrt gjennom fylkestinget, som det øverste folkevalgte organ. Nord-Trøndelag har en parlamentarisk styreform og har et fylkesråd med fire heltidspolitikere. Fylkesrådet har ansvaret for den samlede fylkeskommunale administrasjon.

Fylkestinget har gitt fylkesrådet et stort politisk handlingsrom ved at rådet har fått delegert det meste av oppgaver og ansvar. Fylkesordfører er per i dag Gunnar Viken (H) og den politiske fordelingen er nå som følgende:

 • Arbeiderpartiet – 15 representanter
 • Senterpartiet – Sju representanter
 • Kristelig Folkeparti – Én representant
 • Høyre – Fem representanter
 • Fremskrittspartiet – Tre representanter
 • Sosialistisk venstreparti – To representanter
 • Venstre – To representanter

Hvem stiller til valg i din kommune? Se oversikten over alle partiene i Nord-Trøndelag her:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Partier på valg Nord-Trøndelag Valg 2015» i nytt vindu