NRK Meny
Normal

Skjeggete insekt funnet i Trondheim

Nå har skjeggkreet inntatt Trondheim. Det ekle, men ufarlige insektet har en forkjærlighet for gammelt papir, støv og hybelkaniner.

Skjeggkre

Den er drøyt halvannen centimeter lang og har fått navnet skjeggkre. Ekkel, men helt ufarlig.

Foto: Carl-Erik Eriksson / Trondheim kommune

Den har fått navnet Skjeggkre, og er en høyst uvelkommen innvandrer i Norge. Nardo skole og barnehage er ett av stedene der det ufarlige, men lite tiltalende insektet har skapt hodebry.

Ligner på sølvkre

Skolen ble klar over at de hadde et insektsproblem for snart to år siden, men trodde først det var snakk om en helt vanlig art, insektet sølvkre. Sølvkre og skjeggkre er nokså like insekter, men mens den første gjerne er å finne i fuktige kjellere og i baderomssluk, trives skjeggkre tilsynelatende i alle slags omgivelser.

I skolens vinterferieuke vil det bli gjort forsøk med kjemikalier for å få bukt med plagen.

– Så langt har vi sett flest i skolens administrasjonsdel. Derfor er det der vi nå setter inn et støt for om mulig å bekjempe det, skriver vedlikeholdssjef Tormund Ledang Husøy i Trondheim eiendom i en pressemelding.

LES: Ny parasitt spres seg i elgstammen

Ikke noe farlig, bare ekkelt

Overlege Guttorm Eilertsen ved Miljøenheten i Trondheim kommune fastslår at skjeggkre ikke representerer noen som helst fysisk helserisiko for mennesker, og at den heller ikke er smittebærer.

– Men det er klart den av mange oppleves som ekkel å ha i omgivelsene, skriver han i en pressemelding.

Ifølge Folkehelseinstituttet er insektet innført til landet sammen med vareforsendelser fra utlandet eller i folks bagasje. Konsekvensen er dessverre at den om få år trolig vil ha spredt seg over hele landet, og at den vil finnes nær sagt over alt.

Første gang skjeggkre ble påvist i Norge var i 2013. Siden da er det halvannen centimeter lange insektet funnet en rekke steder i landet, mest på Østlandet.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.