NRK Meny
Normal

Trondheimsmor ga opp SAS, henter barna i bil i Oslo

SAS får knallhard kritikk av sin behandling av barn som reiser alene når fly blir innstilt. – Vi nekter barn transport på slike dager, sier SAS.

Imre (10) og Vår Spjelkevik (7)

VENTING: Imre (10) og Vår Spjelkevik (7) skulle ta fly fra Gardermoen til Trondheim etter høstferien i søndag ettermiddag, klokken 17.30. I stedet måtte de vente og vente på Gardermoen.

Foto: privat

Imre og Vår Spjelkevik er ti og sju år gamle. De skulle ta fly fra Gardermoen til Trondheim etter høstferien i søndag ettermiddag, klokken 17.30. Det gikk ikke.

– Ingen informasjon

Mormor fulgte barna til Gardermoen og fikk vite at det var usikkert om flyet kom til å gå. Hun ringte barnas mor, Maiken Spjelkevik som ventet i Trondheim.

Maiken ble informert med SMS fra SAS om at hun skulle få beskjed 17.45, et kvarter etter at flyet skulle gå. Men det fikk hun ikke. Ikke noe annen informasjon heller.

På Gardermoen ventet Maikens mor og barna.

– Mor beskrev situasjonen som kaotisk og ikke akkurat trivelig, sier Maiken.

– Fortvilende

– Det er fortvilende å ikke få informasjon og ikke få kontakt noe sted og være avhengig av dialog med min mor på Gardermoen som egentlig får like lite informasjon som meg, sier Maiken.

Etter hvert tok mormor med seg barna hjem.

Mandag morgen var situasjonen usikker. Maiken kastet seg over telefonen klokka 07.00, men nådde ikke gjennom før ni.

– Da fikk jeg beskjed fra SAS om at det er Widerøe som skal håndtere dette. Widerøe sier at det er SAS, sier Maiken.

– Jeg har vært sint og frustrert. Unger som reiser alene er ei sårbar gruppe.

For Maiken, Vår og Imre er løsninga at Maikens mor kjører fra Oslo mot Trondheim med dem, mens Maikens mann kjører bil fra Trondheim for å møte dem på veien.

Knut Morten Johansen

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen sier at de rett og slett ikke vil transportere barn når det er så store tåkeproblemer.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– SAS avviser barn

SAS sier at de har en klar praksis på ekstreme dager når tåka hindrer transport.

– På slike krevende dager nekter vi transport av barn alene til barnas beste, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

– Vi kan ikke ta på oss ansvaret for barna i en slik situasjon, sier han.

SAS beklager

– Men jeg beklager dårlig informasjon, sier Johansen.

– Hva med at SAS henviser til Widerøe i denne saken?

– Det er Widerøe som tar gjennomfører bookinga, men det er vi som har flyvningene. Vi beklager dersom vi har bidratt til forvirring, sier Johansen.