Hopp til innhold

Sentralstyremedlem i KrF gruer seg til å drive valgkamp

Listetoppen for KrF i Trøndelag, Karin Bjørkhaug, synes det er vanskelig å ha brutt velgerløftet om å ikke gå i regjering med Frp.

KrF-politiker Karin Bjørkhaug fra Trøndelag

KrF-topp i Trøndelag, Karin Bjørkhaug, stemte imot regjeringsplattformen og et samarbeid med Frp. Nå vil hun være del av en opposisjon i eget parti.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Bjørkhaug har nettopp sagt ja til å være listetopp for KrF i høstens fylkestingsvalg. Nå skal hun forsvare både regjeringsplattformen og samarbeidet med Frp i valgkampen.

– Her i Trøndelag spurte mange oss om de kunne stole på oss under forrige valgkamp, så det er en ting jeg gruer meg til, sier Bjørkhaug.

– Jeg synes det er vanskelig at vi har brutt det løftet, legger hun til.

Trøndelag var ett av fylkene som var aller mest positiv til et samarbeid med Arbeiderpartiet i fjor høst.

Stemte imot

Det var med knappest mulig margin KrF i går tok sitt valg. Bjørkhaug var ett av 17 sentralstyremedlemmer som stemte imot regjeringsplattformen.

– Jeg gjorde det ut fra helheten. Innvandring var en viktig sak hvor KrF ikke kan være fornøyd med det som står der. Det er mange viktige seire for KrF: Barnereform, likeverdsreform, bioteknologi. Men innvandring står på minussida, pluss at vi samlet sett skal ha et redusert skatte- og avgiftsnivå. Det reduserer det offentliges handlingsrom, sier Bjørkhaug.

Flere KrF-medlemmer begynte i går å melde seg ut av partiet, allerede mens partilederne i Høyre, Frp, Venstre og KrF holdt pressekonferanse om regjeringssamarbeidet.

Regjeringen Solberg

Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har forhandlet frem avtalen mellom partiene som nå skal i regjering sammen.

Foto: Gunhild Gjermundrød / NRK

– Trist kveld

Odd Anders With, som har vært statssekretær for KrF i Bondevik-regjeringen og kommunalråd i Trondheim, er en av de utmeldte.

Odd Anders With

– For meg handler det om at vi ikke kan si i en valgkamp at vi ikke skal gå inn i regjering med Frp, og så gjøre det likevel, sier Odd Anders With, som nå har meldt seg ut av KrF.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Det var en trist kveld i går. Det var tøft følelsesmessig å ta et skritt bort fra et miljø hvor jeg synes det har vært meningsfylt å være tett på, sier With til NRK fredag morgen.

– Dette er en så alvorlig sak at det ikke lenger bare nytter med ord, det må være handlinger. For meg handler det om at vi ikke kan si i en valgkamp at vi ikke skal gå inn i regjering med Frp, og så gjøre det likevel.

Vil ha opposisjon

Bjørkhaug forstår reaksjonene fra With og andre.

– Samtidig har jeg for egen del tenkt at det er viktig at vi i en slik situasjon har en opposisjon i partiet. At vi fortsatt diskuterer og deltar i partiet. Det sitter langt inne å forlate KrF, forklarer Bjørkhaug.

– Hva blir de viktigste utfordringene fremover, dere er et splittet parti?

– Det er riktig. Vi er et veldig bredt parti med fløyer på begge sider. Vi må for det første akseptere at det er slik, og lære oss til å ha en diskusjon. At det er takhøyde og plass til begge fløyene. Det tror jeg er viktig for å kunne holde partiet samlet, svarer hun.