Senterpartiet med kraftig fremgang – valgthriller i Trøndelag

Arbeiderpartiet ser ut til å bli det klart største partiet i Trøndelag. Men kampen om fylkesordføreren er fortsatt helt åpen.

Tomas Iver Hallem og Tore O. Sandvik foran en banner med påskriften "Trøndelag stemmer"

KAMP OM Å BLI FYLKESORDFØRER: Tore O. Sandvik (Ap), til høyre, og Tomas Iver Hallem (Sp), til venstre, er spent på det endelige resultatet.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Når rundt 97 prosent av stemmene er talt opp, har Arbeiderpartiet i Trøndelag en oppslutning på 30 prosent, og er det klart største partiet. Senterpartiet får 21 prosent.

Det har vært en skikkelig valg-thriller i Trøndelag. Kampen om ordførerkjedet har bølget frm og tilbake hele valgkvelden.

– Jeg tør ikke si hvem som får fylkesordføreren. Det har vekslet hele tida, sier politisk valgkommentator fra Adresseavisen, Siv Sandvik.

Nåværende fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) kommenterte de første resultatene fra valgvaken.

– Vi ønsker å være høyere, men er ikke overrasket, sier Sandvik.

Han sier at kollapsen som Arbeiderpartiet opplever nasjonalt ikke har gitt drahjelp til fylker og kommuner.

Tomas Iver Hallem (Sp) var fortsatt optimistisk sent på valgkvelden..

– Jeg har ikke gitt opp og venter på endelig valgresultat. Det ligger an til at Sp i Trøndelag har gjort et historisk godt valg, sier Hallem.

Ap største parti

– Dette lover godt. Det er en kraftig tilbakegang, men kanskje nok til at vi beholder fylkesordføreren, sa Trond Giske under valgvaken til Arbeiderpartiet.

Ap hadde en oppslutning på 39,3 prosentpoeng i det som da var Sør–Trøndelag fylke for fire år siden.

Dagens fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, var en pådriver for den historiske fylkessammenslåingen 1. januar 2018.

Fra 2020 skal 19 norske fylker erstattes av bare 11. I Trøndelag skal det for første gang velges en fylkesordfører. Kampen står mellom Ap og Senterpartiets Tomas Iver Hallem.

– Senterpartiet har ikke tatt så store jafs som forventet, sier politisk kommentator i NRK, Linda Bjørgan.

Tomas Iver Hallem og Tore O. Sandvik står med ryggen til kamera og ser utover Trondheim

VENTER PÅ VELGERNES DOM: Fra venstre Senterpartiets Tomas Iver Hallem og dagens fylkesordfører, Tore O. Sandvik fra Arbeiderpartiet.

Foto: Roy Tommy Bråten / Adresseavisen

Høyre ringer Sp i kveld

Høyre i Trøndelag får en oppslutning på 15,1 prosent, etter at 97 prosent av stemmene er talt opp. Leder i Høyre i fylkestinget, Pål Sæther Eiden, har ikke gitt opp å få et samarbeid med Sp etter dette valget.

Han varslet at han ville ta en telefon til aktuelle alliansepartier i løpet av denne valgkvelden.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik sa at han er opptatt av å beholde samarbeidet med Sp og den alliansen som er i fylkestinget i dag.

Søk i valgresultatene

valg-dekorasjon

Helt åpent

Allerede før de første resultatene ble presentert lå det an til å bli jevnt.

– Det eneste som er sikkert er at en av dem vinner. Det er et ganske åpent spørsmål hvem som blir fylkesordfører, sa politisk kommentator i NRK, Linda Bjørgan.

Jevnt har det også vært på den siste meningsmålingen laget for NRK og Adresseavisen.

– Tore O. Sandvik har vært fylkesordfører i 16 år, men kommer Senterpartiet på vippen kan de komme til å kreve ordførermakta. Senterpartiet har en voldsom fremgang i store deler av Trøndelag, sa Siv Sandvik, politisk kommentator i Adresseavisen.

Ap og Sp samarbeider i fylkestinget i dag. Men Tomas Iver Hallem (Sp) har tidligere sagt at han ikke vil si om han vil samarbeide med Høyre eller Arbeiderpartiet etter valget.

Valget står mellom Tomas Iver Hallem (Sp) og Tore O. Sandvik (Ap).

Valget står mellom Tomas Iver Hallem (Sp) og Tore O. Sandvik (Ap).

.