NRK Meny
Normal

Seks trøndere som kan bli statsråd

Tre av dem er nær bekreftet i regjeringskabalen. Tre er jokere på oppløpet. – Siv og Erna er redd løse kanoner på dekk, mener den politiske redaktøren i Trønder-Avisa..

Trønderske ministerkandidater

Seks aktuelle statrådkandidater som kan kalles 'trønderske'.

Foto: Montajse / NRK

John Arne Moen, politisk redaktør, Trønder-Avisa

Tipper statsrådkabal: John Arne Moen er politisk redaktør i Trønder-Avisa

Foto: NRK

De siste dagene har vi lest lekkasjer og spekulasjoner. Onsdag formiddag kommer svaret på hvilke statsråder som inngår i den nye regjeringen.

Det vi har sett av navn så langt er så safe og skikkelig som mulig. Det er ekstra viktig for Frp å vise ansvarlighet. Særlig Siv Jensen er redd for løse kanoner på dekk som sier og gjør ting som ikke skal gjøres, sier John Arne Moen i Trønder-Avisa.

Oppdatert liste: – Disse blir ministre

NRK.no har bedt den erfarne politisk redaktøren vurdere de heteste trønderske ministerkandidatene:

Tord Lien (Frp): – Trygt valg

Tirsdag formiddag fortalte Adresseavisen at 38-åringen fra Frp blir olje- og energiminister. Tord Lien er i dag direktør for samfunn og informasjon i Trønder-Energi, og takket nylig nei til en ny periode på Stortinget på grunn av familiehensyn.

– Kanskje den minst populistiske politikeren Frp har hatt de siste fire årene. Tord Lien er veldig nøye, saklig og faktaorientert, er dommen fra redaktør Moen om nordlendingen som har representert Sør-Trøndelag i åtte år.

Blir statsråder

To trønderske menn fra Frp: Robert Eriksson og Tord Lien blir etter alt å dømme statsråder onsdag

Foto: NRK

Robert Eriksson (Frp): – Kunne vært Sp

Ifølge Dagbladet blir Robert Eriksson fra Verdal arbeidsminister. 39-åringen har vært en markant talsmann i sosialpolitiske spørsmål, men ble ikke gjenvalgt som stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag ved valget i høst.

– I likhet med Tord er han lite populistisk, egentlig en atypisk Frp-er. Robert kom fra en av de minste fjellgårdene i regionen og kunne sånn sett vært Sp-politiker. Jeg tippet han litt til posten som landbruksminister, sier Moen.

Redaktøren tror derimot Eriksson har et veldig godt utgangspunkt for jobben som arbeidsminister, etter å ha vært leder for Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Per Sandberg (Frp): Takker nei?

Per Sandberg

Per Sandberg er tippet som både statsråd og parlamentarisk leder. Ifølge Aftenposten har Sandberg takket nei til å bli statsråd.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Børge Brende

Rutinert utenriksminister: Børge Brende fra Høyre

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Anne Kathrine Slungård

Joker? Tidligere ordfører i Trondheim Anne Kathrine Slungård

Foto: Heiko Junge / Scanpix
Anders Todal Jenssen

– Noen departement viktigere enn andre, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

De fleste har sett det som sikkert at Frp-eren fikk en ministerjobb, men Aftenposten hevder i ettermiddag at Sandberg prioriterer mer familieliv.

Med Lien og Eriksson inne er det uansett tvilsomt at det blir plass til nok en mann med trønderlink.

– Nå vet vi ikke ennå, men det ser ut som Sandberg heller er tiltenkt en rolle som parlamentarisk leder, sier Moen, som mener dette i så fall understreker den "trygge" taktikken fra leder Siv Jensen.

I motsetning til regjeringen er stortingsgruppa satt sammen av folket, og skal samarbeide inn mot regjeringen. Det er viktig med kontroll på partiet, slik at det ikke blir ubehagelige overraskelser, spekulerer Moen.

Sandberg har vært på Stortinget for både Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. Han ble 1. nestleder da Siv Jensen ble leder i 2006, og har vært parlamentarisk nestleder i partiet siden 2005.

Børge Brende (H): – Ernas sikreste

Allerede søndag meldte NRK at Børge Brede blir utenriksminister. Den erfarne Høyre-politikeren har vært miljøvernminister og næringsminister i Bondevik 2-regjeringen.

Han har rett bakgrunn, og et internasjonalt navn utenfor Norge allerede. Dette var det aller sikreste Høyre-kortet. Erna er nok svært glad han sa ja, sier Moen om 48-åringen som har jobbet for Røde Kors, og sist i Verdens økonomiske forum.

Slungård og Helleland (H): Kvinnelige jokere?

Mange faktorer spiller inn når regjeringskabalen skal gå endelig opp, men to kvinner fra Trondheim kan bli jokere som dyktige kvinner på sine fagfelt.

49 år gamle Anne Kathrine Slungård er best kjent som ordfører i Trondheim fra 1998-2003, men har siden gjort karriere i næringslivet.

Det ligger an til få kvinnelige Frp-ministre ut fra det vi har sett. Kjønnsbalansen tilsier i så fall at postene som ikke er kjent fort blir kvinner. Det taler for en av disse to.

36 år gamle Linda Cathrine Hofstad Helleland har bred bakgrunn i Høyre, og har siden 2009 representert Sør-Trøndelag på Stortinget.

– Nå er jo mannen Trond Helleland blitt parlamentarisk leder i Høyre, og det vil bli en travel familie om hun også blir statsråd. Jeg er usikker her, men utelukker det ikke, resonnerer Moen

Full trønderkvote?

Begge partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har varslet at det blir færre departement og statsråder enn i dagens rødgrønne regime med 20 statsråder.

Per tirsdag ettermiddag tyder mye på at det blir de førstnevnte med tilknytning til Trøndelag som får plass i den nye Høyre/Frp-regjeringen. Statsviter Anders Todal Jenssen tror ikke antallet har all verden å si for landsdelen.

– Det er noen departement er viktigere enn andre for kommuner og regioner. Jeg vil si kommunaldepartement og samferdsel er viktig for distrikter, men her ligger det jo ikke an til noen trøndere, sier valgforskeren, som på sin side ikke vil spekulere i eller kommentere navn.

Slik følger du regjeringsutnevnelsen

Klokken 09 skal Høyre-leder Erna Solberg møte Kongen for å presentere navnene på statsrådene. NRK.no og NRK.no/trondelag følger så navnepresentasjonen i Vandrehallen klokka 10

Hele regjeringen blir så presentert ved Slottet rundt klokka 12, etter at de har vært hos Kongen.

Om du ikke kan vente så lenge anbefales NRK sin nyhetsstrøm for aller siste spekulasjoner.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25