Hopp til innhold

Satte fem varmerekorder på årets første dag

Ikke mindre enn fem varmerekorder er satt i Midt-Norge allerede etter den første dagen i det nye året. Den varme lufta kommer sammen med en sjelden vakker himmel flere steder.

skyer - Trøndelag

VAKKERT SYN: Linseskyer, altocumulus lenticularis, dannes ofte over eller på lesiden av fjell når det er mye vind, slik det har vært i deler av landet i dag. Her i Trøndelag ble det i tillegg satt fem varmerekorder.

Foto: Linda Bjørgan

Kalenderen viser 1. januar og i Rissa i Trøndelag ble det målt 11,3 grader på årets første dag. Det er ny varmerekord for dette stedet i januar.

Rissa var ikke alene om å ha det varmt i dag. Også på fire andre plasser i Trøndelag ble det satt varmerekorder for januar, som på Voll i Trondheim. Her var det 9,5 grader. Det er det meste som er målt denne måneden siden målestasjonen ble etablert i 1923, skriver Adresseavisen.

Men høye temperaturer er ikke det eneste som har forundret trønderne så langt i 2020.

I både Trøndelag, Hedmark, Oppland og ellers på Østlandet har det vært skyer som har fått folk til å ta fram kamera og også poste aktivt i sosiale medier.

skyer - Trøndelag

FARGESPILL: Slørskyer, cirrostratus, klassifiseres som høye skyer. Slørskyene er hovedsakelig sammensatt av iskrystaller og ligger ganske høyt oppe i troposfæren. Dette bildet er fra Trondheim første nyttårsdag.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Vakre skyer i mange fylker

– Vi har hatt noen veldig fine skyer på himmelen de siste dagene, også i Oslo, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Marit Berger.

Særlig i forbindelse med soloppgang og solnedgang kan det bli veldig fine farger på skyene på denne tiden av året, sier meteorologen.

Kåre Egil Kvilten er en av dem som har postet bildet han har tatt videre på Facebook.

Post på facebook

NYTTÅRSHILSEN: Kåre Egil Kvilten har brukt den vakre kveldshimmelen som nyttårshilsen.

Illustrasjon: Skjermdump fra facebook

Han bor i Drevsjø i Engerdal – langt unna Oslo, men med god utsikt til en flott solnedgang den 30.

– Det var i det himmelen rødmet om ettermiddagen at det ble spesielt vakkert, så jeg måtte finne det beste stedet for å få tatt bilde, og det var på hustaket, sier Kvilten.

Han gikk opp på taket, og tok bilde av kveldshimmelen. Det har han brukt som nyttårshilsen.

Flere har trodd at det er perlemorskyer de har fotografert, men ikke alle skyer med perlemorsfarge er nødvendigvis perlemorskyer.

skyer - Trøndelag

IKKE PERLEMOR – MEN LIKNER: Dette er også en såkalt linsesky, altocumulus lenticularis. Fargespillet i skyen likner på det hos perlemorskyer, men denne skyen er mye lavere enn perlemorskyer.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Perlemorskyer er ganske sjeldne og dannes veldig høyt oppe, nemlig i stratosfæren, det er riktig tid på året for dem, men det er helst på bestemte tider på døgnet de er best synlige, sier Berger.

NRK har fått tilsendt bilder av den vakre himmelen som var i Trondheim første nyttårsdag. Og de varierer fra å være såkalte slørskyer til å være linseskyer. Også bildet Kvilten tok var av en linsesky.

– Jeg trodde det var en perlemorsky, men det har ingen ting å si om det var en slik altocumulus lenticularis. Den var like fin allikevel, sier Kvilten.