Hopp til innhold

SalMar vurderer rettslige skritt mot grunnrenteskatten

Kvartalsrapporten for SalMar viser svært gode resultater. Likevel vil lakseselskapet nå vurdere rettslige skritt mot grunnrenteskatten.

6 Laksekonge Gustav Witzøe i diskusjon med Vedum.

IKKE FORNØYD: Gustav Witzøe var tydelig i debatten med finansminister Trygve Slagsvold Vedum om at han mener grunnrenteskatten er feil.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

SalMar er sterkt imot grunnrenteskattemodellen og nivået på denne, og mener argumentene som ble fremmet i selskapets høringssvar i januar 2023 fortsatt er relevante.

Det skriver selskapet i en pressemelding torsdag morgen.

Selskapet vil fortsette å argumentere for en endring av det samlede skattesystemet og skattenivået for norsk havbruk i nær og faktabasert dialog med myndigheter og beslutningstakere.

SalMar er åpne for eventuelle rettslige skritt knyttet til grunnrenteskatten.

Kan følge Mowi

I går ble også kjent at laksegiganten Mowi går rettens vei på grunn av lakseskatten. De går til sak på grunn av bunnfradraget.

– Fradraget gjør at grunnrentemodellen ikke er nøytral lenger. De små blir favorisert over de store, sa Mowi-sjef Ivan Vindheim.

Les også Kraftige reaksjonar etter at lakse­gigant saksøker staten: – Frekkheitas nådegåve

Mowi oppdrettslaks

Gode resultater

Selv om SalMar ikke er fornøyd med grunnrenteskatten, viser tallene for andre kvartal at selskapet gjør det svært bra.

De tjente 1,745 milliarder på driften i andre kvartal.

Vi rapporterer sterke resultater som stort sett er i tråd med våre forventninger, og god fremgang i vårt arbeid med å integrere NRS, NTS og SalmoNor i SalMar.

Vi har nylig signert en refinansieringspakke, og styrket vår balanse gjennom salg av aksjer i Frøy. Alt dette gir oss et enda sterkere grunnlag for videre vekst, sier Frode Arntsen, CEO i SalMar.

Les også Gjennombrudd for oppdrett av strandsnegler

Snegler i lab

Frode Arntsen, Salmar

CEO Frode Arntsen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Vedum trygg på grunnrenteskatten

– Vi er helt trygge på det juridiske grunnlaget, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

Mowi hevder bunnfradraget i grunnrenteskatten på havbruk er diskriminerende og i strid med EØS-regler. De mener skatten rammer store selskaper urettmessig hardt.

Bunnfradraget i skatten er på 70 millioner kroner. Vedum presiserer at bunnfradraget er likt for alle selskapene.

– Vi har ment at det er rett at de som har store inntekter langs kysten, skal betale mer tilbake til lokalsamfunnene langs kysten og fellesskapet. Det har Mowi vært i mot hele tiden, sa Vedum til NRK.

Trygve Slagsvold Vedum i Alta. 010823.

Trygve Slagsvold Vedum føler seg trygg på grunnrenteskatten slik den er i dag.

Foto: Stian Strøm / NRK

Raser mot Mowi

Leder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, var ikke nådig med kritikken av lakseselskapet Mowi onsdag.

– De eier virkelig frekkhetens nådgave. Å saksøka staten for å skjerme små aktører er ingenting annet enn knallhard interessekamp fra noen av de rikeste menneskene i Norge og verden, sa hun.

Hun mener at laksemilliardærene har brukt alle triks i boken for å trenere, forvirre og avspore i debatten om en rettferdig skatt på havbruk.