Det var en skikkelig vask som skulle til for å få smitten er ut av lageret.
- Det er snakk om ordentlig vasking så vi får bort all smitte. Om en mann skulle gjøre jobben alene, ville jobben ta et par måneder, sier Leif Erik Kvalvik ved Trøndelag potetpakkeri.
2 000 tonn i året
Omtrent 2 000 tonn poteter er innom pakkeriet i løpet av ett år.
Smitten av plantesykdommen hvit potetål har trolig kommet fra en av de seks gårdsbrukene i Stjørdal som har denne frykta plantesykdommen.
Når sykdommen påvises, får det dramatiske konsekvenser for bøndene. Smittet jord blir båndlagt i 40 år før det igjen er lov til å dyrke poteter der.
Derfor er Ingebjørg Grunnan Fostad ved Mattilsynet fornøyd med at de nå er så godt som sikker på at pakkeriet er fritt for smitte.
Bildet viser noe av innholdet i en cyste fra Stjørdal. Noen larver har allerede startet klekking fra de små ovale eggene. (Foto: Planteforsk Plantevernet)
Har kontroll
- Det betyr at det er gjort en så god jobb som mulig for å sikre at smitten ikke sprer seg videre.
- Så nå har dere kontroll over situasjonen?
- Ja, jobben er gjort så godt at vi er så sikre vi kan bli. Men å garantere hundre prosent vil vi aldri kunne, sier Fostad.
Trøndelag potetpakkeri har brukt omtrent 100 000 kroner på rengjøringen. Leif Erik Kvalvik er glad pakkeriet er friskmeldt.
- Det er positivt. Vi vet at vi ikke drar med oss smitte videre. Det er for å være på den sikre sida at dette er gjort.
Hvit potetål ødelegger rotsystemet på potetplantene. Både veksten og avlingen blir dårlig. (Foto: Bonsak Hammeraas, Planteforsk)