Hopp til innhold

Blåser i røykeforbud

Tross totalforbud røykes det som aldri før på St. Olavs Hospital i Trondheim. Dette skaper problemer for ansatte og pasienter.

Tross totalforbud røykes det som aldri før på St. Olavs hospital i Trondheim. Dette skaper problemer for ansatte og pasienter.

Røyking har blitt et problem utenfor St. Olavs Hospital.

Det er ikke uvanlig at det røykes utenfor inngangene til St Olav hospital til tross for at røyking er totalforbudt på sykehuset, både innendørs og utendørs.

Dette har nå blitt et stort problem for sykehuset, fordi røyken trekker inn på sykehuset.

Går utover pasientene

Jan Morten Søraker, fungerende direktør for St. Olavs hospital.

Jan Morten Søraker har sett seg lei på røykingen utenfor sykehuset.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Fungerende direktør for St. Olavs Hospital, Jan Morten Søraker, har sett seg lei på at røykeforbudet ikke følges.

– Jevnt over brytes forbudet veldig ofte, til tross for at det er godt skiltet. Det gjelder spesielt utenfor byggene og inngangene til byggene, sier Søraker.

Søraker er tydelig på hvem røykingen går utover.

– Det er et problem for pasientene våre. Det er mange som har sykdommer som gjør at man ikke tåler røykelukt, og da blir det trasig for dem.

Vurderer røykebod

Askebeger St Olavs hospital

Sykehuset har satt ut askebeger for å få folk til å stumpe røyken.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

–Vi har hittil prøvd å appellere til fornuften når vi på et sykehus skal legge ned røykeforbud, med tanke på at vi har pasienter som ikke tåler røyk, sier Søraker.

Nå skal ledelsen på sykehuset finne ut om man skal ta i bruk andre midler for å få bukt med røykingen.

– Så lenge høyblokka sto hadde vi en egen røykebod utenfor bygningen. Vi skal vurdere å sette opp en tilsvarende når vi er ferdig med byggingen av det nye sykehuset om noen få måneder.

Ansatte fortviler

En av de mange ansatte som er fortvilt over situasjonen, er overlege Charlotte Lie. Hun jobber ved øyeklinikken som har tilhold i første etasje rett ved en av «røykeplassene».

Lie forteller i en pressemelding at når det blir varmt og vinduet må åpnes, trekker røykelukta inn på undersøkelsesrommet.

– Noen ganger kommenterer også pasientene lukta; «Jasså, du røyker på kontoret». Da må vi selvfølgelig forklare situasjonen, og jeg synes det er en flaut, sier overlege Charlotte Lie i sykehusets pressemelding.