Hopp til innhold

Sykehusansatte blåser i røykeforbud

Ansatte ved St. Olavs Hospital i Trondheim stikker til kirkegården når røyksuget melder seg. Der kan de ta seg en forbudt blås i skjul fra sykehusets strenge røykeregler.

Video Røyker på kirkegården

Kirkegården ved St. Olavs Hospital har blitt de sykehusansattes ikke så veldig hemmelige røykested.

De sykehusansatte har ikke lov til å røyke i arbeidstida. Men når fristelsen blir uutholdelig, gjemmer de seg bort - på kanskje det mest uventa stedet.

– Det er forbudt å røyke i arbeidstida, og det er også forbudt å røyke i arbeidsklær, sier fungerende St. Olavs-direktør Jan Morten Søraker.

I skjul

Forbudet gjelder på hele det store sykehusområdet. Også i parken. Men noen bare må. Å ty til kirkegården er altså heller ikke lov, så lenge man er på jobb.

Likevel - NRKs røykereporter møtte en rekke sigaretthungrige sykehusansatte bare noen meter fra gravstøttene ved Tilfredshet Kirkegård på Øya - en uhyre kort spasertur fra sykehusområdet.

Røykfritt sykehus

St. Olavs Hospital er røykfritt - men det samme kan ikke sies om kirkegården noen få skritt unna.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Ingen verdighet

Den første røykende sykehusansatte finner seg vel til rette. Han vil ikke la seg intervjue, men synes forbudet er for strengt. Det synes ikke sjefen.

– Jeg synes det er uverdig at de går hit for å gjøre det. Men i nødens stund bruker de det som er nærmest, og det er tilfeldigvis kirkegården, sier Søraker.

Og noen minutter senere dukker det opp flere i desperat nød etter en sigarett. Ei kvinne gjemmer seg bak en paraply med mobiltelefonen i den ene handa, men røykskyen som kommer sigende levner liten tvil om hva hun holder i den andre.

Røyk bak paraply

En paraply kan skjule sigaretten også når det er oppholdsvær, men sigarettrøyken er det verre å gjemme bort.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

En tredje røyker i hvit bukse lar seg endelig intervjue.

– Vi er mange ansatte på sykehuset og det er godt å ta seg en røykepause etter lunch.

I likhet med mannen i den hvite sykehusfrakken har han behov for å flykte i noen minutter fra røykeforbudet ved sykehuset.

– Vi får ikke stå noe sted - det er ikke tilrettelagt for røyking, sier den sykehusansatte til NRK.

Røyking kirkegård

I smug mellom trær og gravstøtter står sykehusansatte og røyker i full arbeidsuniform.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Ingen reaksjoner

– Men får den forbudte røykinga konsekvenser?

– Foreløpig har vi ikke satt i verk sanksjoner. Vi appellerer til ledelsene ved de ulike avdelingene og ber dem sørge for at de ansatte ikke røyker i arbeidstida, sier direktør Søraker

Så inntil videre får nikotinavhengige nyte roen der vi alle ender en gang. Til høsten blir forbudet strengare håndheva.

– Men vi har ikke lyst til å gå løs på harde tiltak foreløpig. Vi prøver å appellere til sunn fornuft, for på lang sikt er det helsefremmende for alle å slutte å røyke, sier direktøren til NRK.

Jan Morten Søraker

Sykehuset vil skjerpe reglene til høsten, sier Jan Morten Søraker ved St. Olavs Hospital.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Vurderer ikke røykeforbud

Heller ikke kirka ser for seg at de kommer til å stramme inn på reglene for røyking på kirkegården.

– En kirkegård skal være et verdig og rolig sted å besøke, og jeg har ikke fått indikasjon på at det ikke er det ved Tilfredshet, sier fungerende domprost i Nidaros, Knut Kittelsaa.

Kittelsaa ser ikke noe stort poeng i å innføre røykeforbud med mindre det blir snakk om at mange folk samler seg på kirkegården for å røyke samtidig.

– Familiemedlemmer og venner kan også finne roen ved å ta seg en røyk mens de besøker en grav. Det er helt vanlig og fullt lovlig å røyke ved kirkegårder - uten at det er noen stor dramatikk i det, sier han til NRK.

Sokneprest Knut Kittelsaa

Sogneprest Knut Kittelsaa er fungerende domprost i Nidaros i sommer.