NRK Meny
Normal

Louila får livsviktig operasjon likevel

Den filippinske kvinnen Louila Tuban som lider av alvorlig nyresvikt, blir likevel operert. Louila er nektet livsviktig behandling fordi hun ikke har permanent opphold i Norge, men nå snur Rikshospitalet.

En 31 år gammel kvinne fra Filippinene ble nektet en livsnødvendig nyretransplantasjon fordi hun kun har hatt midlertidig oppholdstillatelse. Nå har Rikshospitalet snudd i saken og gjør en unntak fra reglene.

– Dette er helt fantastisk. Jeg er meget takknemlig, sier en glad og rørt Louila til NRK nå i kveld.

Den 31 år gamle kvinnen fra Filippinene har alvorlig nyresvikt og vil ikke leve lenger enn et par uker uten dialysebehandlingen hun i dag får ved Sykehuset Levanger.

Men behandlingen er tøff, og snart tåler ikke hjertet hennes mer. Hun har fått dialysebehandling i fem år, fem dager i uken, siden hun ble akutt syk etter at hun kom til Norge i 2010.

– Pasientens medisinske tilstand er av en slik art at vi anser at vi må yte henne helsehjelp framfor alt, sier leder for avdeling for transplantasjonsmedisin, Pål Dag Line ved Rikshospitalet, til NRK.

BAKGRUNN: Louila (31) nektes livsviktig operasjon

Gjør et unntak

Normalt blir pasienter som Louila nyretransplantert i løpet av 40 dager, men etter Rikshospitalets forskrifter skal de som transplanteres i Norge ha permanent oppholdstillatelse.

Årsaken er at både pasient og donor trenger livslang medisinering og oppfølging i ettertid.

Hittil har Utlendingsnemnda kun gitt Louila midlertidig opphold, men nå lar Rikshospitalet regler være regler.

– Vi tar kun hensyn til hennes medisinske tilstand, og mener at hun uavhengig av dette må få behandling, sier Line, og bekrefter at sykehuset gjør et unntak fra egne regler.

Louila Tuban

Louila Tuban fra Filippinene vil dø uten dialysebehandlingen hun får her ved Sykehuset Levanger.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Håper myndighetene snur

Louila Tuban kom til Norge som au pair i 2010. Kort tid etter fikk hun akutt nyresvikt, og ble innlagt ved sykehuset Levanger. Hun fikk livreddende helsehjelp og havnet i koma. Ved hjelp av dialyse overlevde hun.

Vertsfamilien hun jobbet for trakk tilbake arbeidsavtalen da hun ble syk, og dermed falt også grunnlaget for opphold i Norge bort. Overlege Tor-Erik Widerøe ved Sykehuset Levanger har hjulpet pasienten med å søke om opphold i landet for å få gitt henne en ny nyre.

Louila er nå klargjort for en nyretransplantasjon, og Utlendingsnemnda (UNE) har ved flere anledninger fått dokumentasjon som beskriver hvorfor hun trenger permanent opphold for at de skal gjennomføre operasjonen.

Vedtaket er ikke omgjort, og Rikshospitalet er klar over at Louila etter endt operasjon kan bli sendt tilbake til Filippinene. I verste fall kan hun dø på grunn av manglende oppfølging.

– Ja, man kan tenke seg at det foreligger en slik risiko. Vi velger å tro at utlendingsmyndighetene vil høre på en fornuftig medisinsk argumentasjon, sier Line.

– Så dere håper og tror at myndighetene snur?

– Ja, jeg vil håpe det, sier Line.

– Endelig noen som tør

Frank Haugskott og Louila Tuban

Samboer Frank Haugskott er svært glad for at Louila nå får den livsviktige operasjonen ved Rikshospitalet.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Samboeren til Louila, Frank Haugskott, kan nesten ikke tro utviklingen saken har fått. Han er på vei inn på Sykehuset Levanger hvor kjæresten gjøres klar til ettermiddagens dialysebehandling.

– Jeg er så glad for at det er noen som tør å gjøre noe. Vi har kjempet i snart fem år for å få en operasjon, og det har virket helt umulig, sier Haugskott til NRK.

Nå skal han tilbringe kvelden sammen med Louila på sykehuset og forklare hva som har skjedd.

– Jeg setter umåtelig stor pris på avgjørelsen som nå er tatt. Jeg vet ikke om det har gått opp for meg ennå, dagen har vært travel og jeg har ikke fått roet helt ned. Nå skal jeg møte Louila og det skal bli veldig fint, sier Haugskott.

Skal passe telefonen døgnet rundt

Rikshospitalet kan ikke si når Louila får ny nyre, men hun er prioritert. Likevel kan det gå noen måneder før transplantasjonen kan gjennomføres.

For Louila er dette uansett en lykkedag. Nå håper hun å få bli i Norge og at Rikshospitalet snart ringer.

– Jeg har snakket med legen min og fått vite at jeg er klar. Og jeg må passe på å være ved telefonen hele tiden. Sykehuset kan ringe når som helst å fortelle at de har en nyre, sier Louila.

Den største julegaven

Sent mandag kveld var Louila ferdig med dagens behandling. Alt blodet i kroppen er renset ved hjelp av dialyse.

Nå går samboerparet gjennom de utallige hilsningene som har strømmet på, både via Facebook og sms.

– Det er helt overveldende. Det er godt å se at så mange støtter Louila, sier kjæresten.

Og med dagens helomvending fra Rikshospitalet, har paret fått sitt største ønske oppfylt.

– Vi hadde kun ett ønske til jul i år. Det var at Louila skulle få nyreoperasjon. Nå trenger vi ikke å ønske oss noe. Dette var den beste julegaven vi kunne få, sier Frank Haugskott.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25