NRK Meny
Normal

Prøver å fikse kraftturbiner som slår sprekker

Turbiner i norske vannkraftverk kan bli ødelagt, fordi de sjelden kjøres med den belastningen de bør ha. Ved NTNU i Trondheim prøver de å finne en løsning på problemet.

Gressli dam i Neavassdraget i Tydal

Turbinene i norske kraftverk kan bli ødelagt fordi de slås så ofte av og på. Dette er fra Gresslidammen i Neavassdraget i Tydal.

Foto: Per Morten Aunemo

Francisturbiner liker ikke å bli skrudd av og på, og kan derfor bli ødelagt. Det er behovet for å produsere den strømmen vi bruker til enhver tid, som gjør det optimalt for selskapene å skru av og på vannkraftverkene.

– Slår sprekker

– Problemet er rett og slett at turbinene slår sprekker, sier professor Torbjørn Nielsen ved vannkraftlaboratoriet på NTNU i Trondheim.

Nielsen sitter på kontoret sitt i bygget fra 1918, som er et av de eldste ved universitetet. Han forklarer at slike høytrykks francisturbiner står for mesteparten av energiproduksjonen her i landet, men at de ikke er så mye brukt i resten av verden.

– Derfor er heller ikke leverandørene av slike høytrykksturbiner særlig interessert i å gjøre noe med problemet, forteller han.

Modellturbin

Inne på vannkraftlaboratoriet kjører doktorgradsstipendiat Carl Bergan i gang modellturbinen. En francisturbin i skala 1 til 5. Det er slike turbiner som ofte får skader fordi belastningen blir så ujevn i takt med svingningene i det norske kraftmarkedet.

Vannet som strømmer igjennom turbinhjulet lager det som ser ut som en tornado.

– Der har vi en kjerne hvor vannet går veldig fort. De store bevegelsene i vannet kan ødelegge turbinhjulene, forklarer Bergan.

Utenlandsk hjelp

Professor Torbjørn Nielsen sier at de nesten aldri går slik de er konstruert for å gjøre. Turbinene går enten med for lite eller for mye belastning. Det fører til skader.

– Vi jobber med å rette på dette, men vi må ha hjelp av utenlandske universiteter og turbinleverandører. For det kreves utrolig mye datakapasitet for å løse problemene. Det kan ta dager å utføre beregninger. Men vi forsøker, og legger ut alle måledata og geometri på nettet slik at andre kan hjelpe oss ved hjelp av sine dataprogrammer, sier Nielsen.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.