Hopp til innhold

Politiet henlegger mobbesaker på nett

Selv om politiet mottar stadig flere anmeldelser for mobbing på nett, så blir de aller fleste henlagt av politiet.

Bilde til sak om mobbing på sosiale medier

Stygge meldinger på sosiale medier er et stadig økende problem, men politiet mangler ressurser til å etterforske sakene. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Theo Dretvik

Theo Dretvik er jurist hos politiet i Trøndelag.

Foto: Frank Almås / NRK

– De er vanskelig å etterforske. Det er vanskelig å finne de bevisene vi trenger, og for å finne de kreves det en annen type etterforskning enn den tradisjonelle, sier politijurist Theo Dretvik til NRK.

Politiet mener det ofte kreves store ressurser å etterforske digital mobbing.

– Vi må etterforske på nett, og vi må spørre og sende beslutninger og begjæringer til selskaper om å få ut informasjon. Hvem står bak, og hvem sin IP-adresse er det. Selv om vi da får fram dette, kan den profilen være gjort av en annen maskin som har linket seg inn med en spionprogramvare. Til tross for mye arbeid gjør dette at vi likevel ikke kommer fram til den som har gjort det, sier Theo Dretvik.

Dårlig signal

Han er redd de mange henleggelsene gir et dårlig signal til de som sliter.

– For en ungdom som tar mot til seg og går til foreldre og politi og opplever henleggelse etter to dager, er det ikke bra. Der har vi i politiet mye å lære og mye å jobbe med. Men det er et veldig vanskelig område å nå fram på med de strenge beviskravene vi har, forteller The Dretvik hos politiet.

Jenny Feøy og Andrea Langlie

Jenny Feøy (til venstre) og Andrea Langlie kjenner til problemet med digital mobbing blant ungdom.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

På Steinkjer videregående skole kjenner både Andrea Langlie og Jenny Feøy godt til problemene med digital mobbing.

– Det skjer ofte på jodel og innad i gruppa der de snakker seg imellom om en eller flere personer. Likevel klarer disse personene å få med seg dette, og det oppleves ofte som veldig sårende, forteller jentene til NRK.

Redd Barna er bekymret

Kaja Hegg

Kaja Hegg er rådgiver i Redd Barna.

Foto: Rushda Syed / NRK

Og det økende problemet med digital mobbing blant ungdom bekymrer også organisasjonen Redd Barna. Spesielt når politiet henlegger de aller fleste sakene.

– Det er bekymringsfullt at man ikke har et politi og et apparat rundt barna som gjør at man kan følge opp disse sakene. For vi ser jo at digital mobbing og krenkelser mellom barn og unge øker. Hvis de ser at slike saker blir henlagt uten at det får noen konsekvenser, så sender det ut et dårlig signal, mener rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna.