Politiet avslørte hjemmebrent-nettverk i Trøndelag

Etter flere års arbeid er tre personer nå pågrepet av politiet for å ha produsert og solgt store mengder hjemmebrent.

Leif Gundersen med beslag

Aksjonen ble gjort 22. februar og etterforskningsleder Leif Gundersen viser noe av beslaget.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Det var i en aksjon i slutten av februar at politiet pågrep tre personer de mener er hovedmenn i et hjemmebrent-nettverk på Innherred i Trøndelag.

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken.

– Vi fant 100 liter ferdigprodusert vare, men mengden med sukker og tomemballasje viser at aktiviteten har vært stor. Vi tror denne produksjonen har pågått over år, sier etterforskningsleder Leif Gundersen hos politiet i Steinkjer.

Store mengder sukker over grensa

Hjemmebrentbeslag i Trøndelag

Sukker, turbogjær og brennerutstyr ble funnet i forbindelse med aksjonen.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Politiet ble først tipset om at en mann gjentatte ganger fraktet store mengder sukker over landegrensa, og etter hvert førte flere tips i saken til pågripelsen av de tre hovedmennene.

– De har vært veldig organisert. Det ser ut som de tre har hatt ulike oppgaver. Den ene har fraktet råstoff, den andre har mottatt og den tredje har vært «fabrikksjef», sier Gundersen til NRK.

Nå jobber de videre for å kartlegge hvor produktene har havnet. Hittil har tre personer innrømmet å ha kjøpt hjemmebrent fra de aktuelle.

Kan dukke opp nye «fabrikker»

Leif Gundersen ser ikke bort ifra at det kan dukke opp flere pågripelser i denne saken, og forklarer at strafferammen er opp mot seks år i fengsel.

– For oss er det overraskende at det fremdeles finnes et så stort marked for hjemmebrent. Dette var populært på 80- og 90-tallet, men der tok vi feil. Det kan godt være at det dukker opp nye slike fabrikker nå som vi har lagt ned denne, sier han.

De tre siktede ble avhørt samme dag som pågripelsen, og fremstilt for varetektsfengsling i Inntrøndelag tingrett dagen etterpå. Alle tre har kommet med erkjennelser i saken.

Peker på sakens alvorlighetsgrad

Alle de tre ble varetektsfengslet i fire uker – de to første i full isolasjon.

Inntrøndelag tingrett var tydelig på at fengsling ikke er et uforholdsmessig inngrep i saken. Tingretten peker på sakens alvorlighetsgrad, og at forbrytelsene de tre er siktet for har høy strafferamme.

«Det kan dreie seg om et betydelig omfang brennevin, og produksjonen fremstår organisert og med flere involverte. Det er i etterforskningen videre behov for å undersøke om saken har forgreininger til utlandet», heter det i kjennelsen fra Inntrøndelag tingrett.

Leif Gundersen, hjemmebrentbeslag

Seks søppelsekker med utstyr ble fylt opp av politiet da de undersøkte funnstedet.

Foto: Eivind Aabakken/NRK