Hopp til innhold

Politianmelder oppdrettselskap

Naturvernforbundet anmelder selskapet som driver torskeoppdrett i Levanger etter det de mener er betydelig rømming av fisk. Samtidig anmelder selskapet funnet av et uforklarlig hull i ei not.

Torskeoppdrett
Foto: NRK

- Alt tyder på at det har skjedd en ny rømming fra anlegget i Fjøsvika, til tross for at man etter rømmingen i 2008 ble forsikret om at det skulle settes inn tiltak som skulle hindre gjentagelser, sier Per Flatberg, leder i Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag til NRK.

- Store mengder

Tirsdag sendte de anmeldelsen til lensmannen i Levanger. Bakgrunnen er blant annet samtaler med lokale fiskere som mener at det må være oppdrettstorsk på rømmen i Trondheimsfjorden.

I forrige uke fortalte fisker Tor Hynne til NRK at han fikk 20 oppdrettstorsk for hver villfisk.

- Vi får aldri mye torsk på denne årstida, men det må være enorme mengder som er rømt, sier Hynne.

- Jeg stoler på de observasjonene som er gjort. Jeg har selv vært ved i Skarnsundet og sett rømt oppdrettstorsk som er fisket der ute, sier Flatberg.


Anmelder uforklarlig skade

Det er selskapet Frengen Havbruk som driver oppdrettsanlegget på Ytterøy. Daglig leder Kjell Audun Fenstad sier at han tar anmeldelsen fra Naturvernforbundet med stor ro.

Samtidig forteller han at selskapet selv har gått til politianmeldelse etter at de nylig fant et hull på ei av merdene i oppdrettsanlegget.

- En dykker oppdaget et hull på ei av nøtene under en inspeksjon, det var formet som en L og var en halv gange en halv meter i størrelse, sier Kjell Audun Fenstad til NRK Trøndelag.

Han sier at hullet hadde rene snitt og mener skaden ikke kan skyldes eksempelvis en propell. Fenstad har ingen forklaring på hvordan hullet har oppstått, men ønsker ikke i å spekulere i hva som kan være årsaken.

Han mener at det er åpenbart at det har rømt torsk ut av hullet, men at det er vanskelig å si hvor mye fisk som har funnet veien ut i fjorden.

Torsk med deformerte finner

Torsk med deformerte finner fanget i indre Trondheimsfjord.

Foto: NRK

Frykter genforurensing

En av grunnene til at Naturvernforbundet er så skeptiske til oppdrettstorsk er frykt for at den skal blande seg med lokale, naturlige torskestammer.

- Forskerne er veldig opptatt av den sårbare torskestammen, man frykter en genetisk forurensing fordi oppdrettstorsken kan blande seg med lokal torsk. Man frykter også sykdom, torsken i merdene og den som rømmer er i tett kontakt med lokal, vill torsk og det kan føre til smitte. Dette er noe vi også frykter i forhold til villaksen, sier Per Flatberg, leder i Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag.

Video: Frykter for framtida for torsken

Video nsps_upload_2009_9_23_14_43_17_2311.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.