NRK Meny
Normal

Plantetips

Her er flere plantetips fra Lars Nypan.

Lars Nypan
Foto: Tor Berre / NRK

 Teppemispel

Cotoneaster dammeri ”Radicans”
Dette er ingen ny plante, men ukjent for de fleste. Det er en helt krypende vintergrønn plante, med masse av kvite blomster i mai/juni.
Den røde bæra som blir seinere, sitter på til langt ut på høsten.

Planten vokser på de fleste godt drenerte jordarter og trives både i sol og skygge. Den er utmerket som undervegetasjon i buskrabatter og skråninger. Den er hardfør til sone H 5

Rosa damascena

De som er rosekjennere vet nok om denne rosen, men flere bør lære å kjenne den. Rosen benevnes som ” Rose de Resht” og er en meget stilig rose.

Den er å betrakte som historisk rose, den har opprett vekst og ikke særlig høy, ca 120 cm. Den brukes som buskrose.

Store fuksiarøde, pomponaktig, tettfylte og sterk søtkrydret duft har denne rosen. Den har en lang blomstringsperiode og tåler godt kalde regnskurer som vi ofte har.

Rosene vil ha god næringsrik jord som er godt drenert, og solrikt vokseplass.

Alpeklematis

Clematis alpina.
Småblomstret klematis er en sikker klematis i Trøndelag. Den finnes etter hvert i mange farver, Av nyere sorter kan nevnes ”Oink Flamingo, sart rosa i farven, rikblomstrene i juni til august.
En annen ny sort er ” Alpina Riga” med kvite fylte blomster og har samme egenskaper som foregående.

Klematis liker næringsrik porøs jord, gjerne sandholdig. Klematis kan stå både i sol eller skygge, men på skyggefulle plasser blir det noe mindre blomster.

Voksthuja

Thujeopsis dolabrata
Opprinnelse fra Japan der den blir 7-10 m. Hos oss blir den bare 4-5 m og vokser sakte. Planten har glinsende grønt bar. Kvite voksflekker på undersiden av baret har gitt den navnet.

Dette er en vintergrønn plante som trives best i halvskygge og i humusrik sandholdig jord.  Den passer best i grupper av planter, og i ytterkanten av rabatten, da den kan bli omfangsrik etter hvert.

Voksthuja er hardfør til H 5 i Trøndelag.

Hjertetre

Hjertetre blir 5-8 m høyt, hjerteformet blad med vakker brunrød bladfarge på våren og livlige høstfarver. Det høstlige løvet dufter som honning. I Japan hvor opphavet kommer fra kalles treet Katsura.

Hjertetre er lite brukt hos oss, fordi det er lite kjent. Planten er hardfør, (H 5) og vokstervillig, sunn og anvendelig, både i halvskygge og solrike plasser. Derfor passer det godt i små hager.

Hjertetre finnes også i hengende form. Trives i de fleste jordarter, men unngå altfor tung leirjord.

Skjoldslidre

Damera peltata på latin.
Stor staude med skjoldformede blad, svak rosa blomster i mai, 1 m høy. Prydverdien er bladene og planten bør brukes som kontrast til buskgruppene i hagen. Har du vannspeil eller bekk i hagen passer den fint inn der. Sol eller halvskygge.

Den trives i jevn fuktig jord og hardfør til sone H 6-7.