Pål André Helland: Fra benk til best

Han vurderte å bytte klubb da Per Joar Hansen var trener i Rosenborg. Nå vil han sammen med Kåre Ingebrigtsen ta klubben tilbake til toppen av eliteserien og tilbake i mesterligaen.

Pål Andre Helland

Pål André Helland har gått fra benken til å bli en nøkkelspiller i Rosenborg. Nå ønsker han å føre klubben tilbake til toppen i norsk fotball.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

En serierunde gjenstår. Rosenborg kjemper om sølv i eliteserien. Pål André Helland er klar for å kjempe til siste slutt.

– Det å få spille hver helg er det man streber etter som fotballspiller. Det er det jeg har lyst til, å trene og forberede meg hver dag for så å gå opp til eksamen hver søndag. Det er stort for meg å spille for Rosenborg siden jeg er trønder, sier Pål André Helland.

Det ble en turbulent vårsesong for Rosenborg, både på og utenfor banen. Dårlige resultater, trenersparking, og bråket rundt Nicki Bille Nielsen.

Med den utviklingen vi har hatt de siste kampene, er det egentlig for jævlig at sesongen snart er over.

Pål Andre Helland

Med alt endret seg da den tidligere RBK-helten Kåre «Brutter'n» Ingebrigtsen kom inn som trener halvveis i sesongen. Midt i alt dette gikk Pål André Helland, lynvingen fra Hemne, fra å være benkesliter til å bli kanskje Rosenborgs beste spiller i høst.

– Jeg er veldig ydmyk for at det er en jobb som må gjøres, og jeg må gjøre meg fortjent for den plassen. Heldigvis liker Kåre en spillertype som meg, og det er veldig artig.

Vurderte å bytte klubb

For benketilværelsen under Per Joar Hansen var tøff for 24-åringen. På et tidspunkt vurderte han å forlate klubben han elsker.

– Jeg visste at når jeg først fikk sjansen med noen kamper på rad, var jeg god nok for fast plass. Men jo lengre tid det tok før den sjansen kom, var det noe jeg vurderte. Jeg begynner å bli en voksen mann, så jeg trengte å spille for at det skulle bli noe av meg.

Per Joar Hansen

Helland følte han manglet tillit under tidligere RBK-trener Per Joar Hansen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Samtidig leverte Rosenborg dårlige resultater og Helland ble som i store deler av fjorårssesongen brukt som en joker i kampene. Han følte at han manglet tillit.

– Jeg gjorde for så vidt det, siden jeg spilte så lite. Men fotball er en smakssak. De tidligere trenerne syns noen var bedre i den posisjonen, men heldigvis syns Kåre jeg burde få en fast plass i laget.

Tilliten manglet ikke fra Ingebrigtsen. Han ble fast på laget, og gikk fra å være en anonym spiller til en nøkkelspiller i laget. Fire scoringer har det også blitt, og mye av suksessen takker han sin relativt nye trener for.

– Han er en Rosenborg-gutt og han vet hvordan Rosenborg tradisjonelt har spilt. Slik føler jeg vi har framstått og vi har vært veldig gode.

Vil ha «Brutter'n» som fast trener

Med Kåre Ingebrigtsen inn som ny trener og med Helland fra start, har ting forandret seg drastisk for klubben. På de siste ni kampene har Rosenborg vunnet åtte kamper. Ingebrigtsen skal ha mye av æren, mener Helland.

– Det er ikke noe ondt mot dem som har vært tidligere, men Kåre er en trener som genererer godt humør. Han er en skikkelig gladgutt og det humøret som er i garderoben nå er ekstremt bra. Folk flirer og koser seg, og gleder seg til å gå på treningsfeltet hver dag. Det er morsomt å være fotballspiller for tiden.

Helland er også klar på at Ingebrigtsen, eller «Bruttern», bør bli ny fast hovedtrener for trønderne.

– Ja, jeg mener det. Det er lett for meg å mene det som ikke spilte mye under det forrige regimet, men som har blitt fast på laget under Kåre. Men resultatene taler for seg selv samtidig som vi nå spiller den offensive fotballen som kjennetegner Rosenborg.

(Saken fortsetter under bildet)

Pål Andre Helland og Kåre Ingebrigtsen

Pål André Helland har fått et godt forhold til Ingebrigtsen. Nå håper han treneren blir fast i klubben.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Drømmer om gull

Nå gjenstår det bare en kamp denne sesongen, mot Strømsgodset på søndag. Fortsatt lever håpet om sølv i år, og neste år lover han det skal bli enda bedre.

– Vi har en mulighet til å havne på andreplass i år også. Da har vi to andreplasser på rad, så da er det meningsløst å ta fatt på å bli dårligere. Rosenborg skal være en gullkandidat i eliteserien, og sånn som vi har spilt i det siste er vi en gullkandidat.

Mange har uttalt at Rosenborg bør dempe sin ambisjoner og forventninger. Men Pål André Helland hører ikke på slikt. Gull er fortsatt målet og veien.

– Så absolutt. Med den utviklingen vi har hatt de siste kampene, er det egentlig for jævlig at sesongen snart er over. Det er veldig artig å spille kamp, og føle at vi blir bedre på trening. Relasjonene i laget er bedre.

Kampen mot Strømsgodset skal vise trønderne at laget mener alvor neste sesong.

– Vi håper å fylle opp stadion og avslutte med en seier for å få en kickoff inn mot neste sesong når vi skal ta gull, sier en offensiv Helland.

... Og mesterligaen

Men ambisjonene stopper ikke der.

– Jeg er født og oppvokst med Rosenborg i mesterligaen, og min store drøm er å spille for klubben i den turneringen.

I oktober skrev han ny kontrakt med klubben fram til 2018, og har dermed ingen planer om å forlate klubben med det første. Gull og mesterligaen med «troillan» kommer først.

– Det ligger noen år fram i tid, men det er en reise jeg har lyst til å ta del av. Vi har et spennende lag, med en trøndersk stamme. Vi fyller også på med andre norske og skandinaviske spillere, så vi har en veldig bra grunnmur som vi kan bygge videre på. Jeg tror Rosenborg kommer til å bli veldig god i årene framover.

(Saken fortsetter under bildet)

Pål Andre Helland

Med en målgivende i Skien sendte Helland for alvorlig Rosenborg inn i sølvkampen. Så glad blir man da.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Sammenlignes med Robben

Arjen Robben

Kåre Ingebrigtsen sammenligner Helland med Arjen Robben.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Med en imponere høstsesong kan også landslaget snart være aktuelt. Det har han likevel et rolig forhold til.

– Jeg har så vidt blitt tørr bak ørene, så jeg må nok ha flere kamper for å tenke på det. Men spiller du godt for Rosenborg, vil du bli aktuell for landslaget. På sikt er det noe jeg har lyst til.

Kanskje ikke så rart, når han også blir sammenlignet med den fantastiske fotballspilleren Arjen Robben, av trener Ingebrigtsen.

– Det er et uhyre stort kompliment. Jeg skjønner at det ikke er fordi vi er like god, men vi har en lik spillestil. Det er veldig hyggelige ord av Kåre.

Moroklumpen Helland

Men Helland har ikke bare vært positiv for laget på banen. Også utenfor banen er det han som skaper god stemning i laget med morsomme oppdateringer på Twitter og ablegøyer i garderoben.

– Jeg er en type som alltid har et smil rundt munnen og som liker å finne på morsomme ting. Samtidig er jeg hundre prosent skjerpet når jeg er på trening.

Og hjelper det på moralen i laget, er det en rolle han vil fortsette å ha.

– Jeg liker å lage god stemning i garderoben, absolutt.

Laster Twitter-innhold