I september 2017 sto det 419 millioner laks i sjøen, fordelt på 3755 merder langs kysten, ifølge Fiskeridirektoratet.
Det er enorme variasjoner i tapstallene i oppdrettsnæringa, og det er stor forskjell mellom produksjonsområdene.
I snitt dør hver femte oppdrettslaks før slakt
I fjor døde 53 millioner oppdrettslaks før slakt i Norge – det samme som året før. Laksedøden henger sammen med at oppdretterne bruker stadig tøffere metoder for å bekjempe lakselus.
De trønderske selskapene Bjørøya og Midt-Norsk Havbruk brukte ikke medikamenter i 2017, og de har i flere år hatt en dødelighet ned mot fem prosent. Landsgjennomsnittet ligger på 20 prosent.
De gode resultatene fører til at andre selskap blir nysgjerrig på hvordan de greier det.
– Det er jo fordi at alle oppdrettere egentlig ikke ønsker å bruke medikamenter, og alle leter etter nye løsninger, sier daglig leder i Midt-Norsk Havbruk, Tore Holand.
– De store børsnoterte selskapene har vært hos oss for å lære.

8,5 %
Øst-Finnmark
13 %
Vest-Finnmark
7,7 %
Kvaløya til Loppa
9 %
Andøya til Senja
7,5 %
Vestfjorden
og Vesterålen
Den store
laksedøden
53 millioner oppdrettslaks døde før de kunne bli til mat i 2017
Her ser du hvor mye av oppdrettslaksen i hvert område som gikk tapt
8,3 %
Helgeland til Bodø
6,5 %
Nord-Trøndelag med Bindal
16,5 %
Nordmøre
og Sør-Trøndelag
28 %
Stadt til Hustadvika
22,1 %
Nordhordaland
til Stadt
24,6 %
Karmøy til Sotra
25,3 %
Ryfylke

8,5 %
13 %
7,7 %
9 %
7,5 %
Den store
laksedøden
8,3 %
53 millioner oppdrettslaks døde før de kunne bli til mat i 2017
Her ser du hvor mye av oppdrettslaksen i hvert område som gikk tapt
6,5 %
16,5 %
28 %
22,1 %
24,6 %
25,3 %

8,5 %
13 %
7,7 %
9 %
7,5 %
Den store
laksedøden
8,3 %
6,5 %
53 millioner oppdrettslaks døde før de kunne bli til mat i 2017
Her ser du hvor mye av oppdrettslaksen i hvert område som gikk tapt
16,5 %
28 %
22,1 %
24,6 %
25,3 %
Enorm forskjell på de verste og beste
Dødeligheten på oppdrettslaks er fordelt svært ulikt mellom aktører og fylker.
Havforskningsinstituttet skriver i sin nye risikorapport for norsk fiskeoppdrett at dødeligheten for laks i produksjonsområdene fra Trøndelag til Senja, har hatt en markant nedgang de siste årene.
Samtidig har dødeligheten gått opp for laks produsert i områdene fra Trøndelag og sørover.
Tall NRK har hentet inn fra Havforskningsinstituttet viser at det verste selskapet har et tap på 43 prosent – mens det beste ligger på bare 3,5 prosent.
NRK har fått avslag på innsyn om hvilke selskap det er snakk om – med henvisning til at dette er taushetsbelagte opplysninger som ikke kan gis ut på grunn av konkurransemessige hensyn.
«Høyt svinn er ikke forenelig med god fiskehelse»
Det skal være mulig å forbedre velferden til oppdrettsfisken betydelig hvis beste praksis tas i bruk av alle oppdrettere, ifølge Havforskningsinstituttet.
Veterinærinstituttet bekrefter dette i fiskehelserapporten. Selskapene kan få ned svinnet hvis de lærer av de beste, ifølge Veterinærinstituttet:
«Høyt svinn er ikke forenelig med god fiskehelse, og det er mulig å redusere svinnet. Det vises også av at det er store variasjoner i svinntallene mellom fylker og mellom enkeltaktører. Flere oppdrettere har over lang tid arbeidet systematisk for å redusere dette, og mange kan vise til gode resultater».
ENORM FORSKJELL: Tall NRK har hentet inn fra Havforskningsinstituttet viser at det verste selskapet har et tap på 43 prosent på oppdrettslaksen sin – mens det beste ligger på bare 3,5 prosent.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX– Deler gjerne kunnskapen med andre
– Vår suksess handler om at fisken får være mest mulig i ro. Gode forhold, rensefisk og lite håndtering. Når vi først skal behandle mot lus må det skje på en skånsom måte, sier daglig leder i oppdrettsselskapet Bjørøya, Per Anton Løfsnes.
Selskapene Bjørøya og Midt-Norsk Havbruk har nettopp investert i en ny avlusningsflåte til 60 millioner kroner. Løfsnes deler mer enn gjerne av sin kunnskap med andre oppdrettere.
– Vi har tro på at dersom vi deler denne kunnskapen med andre så vil vi også få mye tilbake, sier Løfsnes.