NRK Meny
Normal

Ordførere i Ytre Namdal om reformen: – Hastverk i ferien

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har bedt kommuner som skal sammenslås om å ha alt avklart før 25. august. Altfor kort tid mener ordførere i Ytre Namdal.

Per Helge Johansen

Ordfører Per Helge Johansen på Leka mener at det går for fort med innføring av kommunereformen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Flere ordførere i de tvangssammenslåtte kommunene i Ytre Namdal reagerer på fristen for felles kommunestyremøte innen 1. juli, og funksjonsfordeling før 25. august.

– Det viser at de ikke har skjønt hvordan lokaldemokratiet fungerer. Og det vil være for kort tid og umulig å ha noe felles kommunestyremøte før 1. juli, sier ordfører på Leka, Per Helge Johansen.

Kommunaldepartementet har også åpnet for at et felles kommunestyremøte kan gjennomføres innen 25. august.

– Det gjenspeiler resten av prosessen. Det har hastverk litt preget av arroganse. Det synes jeg det har fortsatt, sier ordfører Britt Helstad, ordfører i Bindal.

– Jeg skal ikke være vanskelig. Langt ifra. Jeg skal gjøres det som forventes, sier Helstad.

Vil ha ferie

Ordførerne er opptatt av at det er ferietid.

Bindal-ordfører Britt Helstad

Ordfører i Bindal, Britt Helstad, mener innføringen av kommunereformen går for fort.

Foto: Ole Dalen / NRK

– Jeg håper de forventer at vi også skal ha ferie. Det er jo noe som er vanlig i kommune- Norge og Stortinget og det er ganske stille fra 1. juli til midten av august. Det vil det også bli i år for Bindals del, sier Helstad og får støtte fra Lekas ordfører.

– Det er ferieavvikling, man skal respektere dette. Man må jammen ta det litt med ro. Man kan ikke innføres tvangsarbeid i sommerferien, sier Per Helge Johansen.

– I utgangspunktet har kommunene hatt god tid og blitt varslet om dette i mars. Nå er det på tide å få fellesnemnda på plass i god tid før 25. august. Det bør være god tid til dette, sier André Skjeldstad fra Venstre.

Frist

Stortinget har vedtatt å slå sammen 111 kommuner til 43 nye. Sanner har bedt kommunene avklare navnevalg, antall representanter i kommunestyret, sammensetting og arbeidsfordeling i sammenslåingsprosessen.

I en merknad framgår det at enighet om funksjonsfordeling og andre ting som skal være avklart mellom kommunene, bør være endelig besluttet og avklart før 25. august, skriver Klassekampen.at

Sp er kritisk

– Det er helt useriøst, og man får ikke noen reelle debatter når man haster behandlingen gjennom sommeren. Da blir det bare en skinnprosess, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han mener regjeringen tvinger sammenslåingene gjennom før valget til høsten, selv om kommunene i praksis ikke blir slått sammen før i 2020. Vedum spår dårlige og dyre løsninger.

Viktig med avklaring

Jan Tore Sanner og Trygve Slagsvold Vedum

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i samtale med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (til høyre) i Stortinget

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sanner avviser at hensikten var å bli ferdige med avgjørelser før valget.

– Det viktige er at kommuner som er vedtatt sammenslått kommer raskt i gang med det formelle samarbeidet og diskuterer viktige element når en ny kommune skal bygges. Jeg tror det er fint å få på plass avklaringer, slik at det blir mindre utrygghet for både ansatte og innbyggere, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.