Hopp til innhold

Ønsker lik pris på strømmen

Olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen, åpner for å starte de mobile gasskraftverkene.

Tjeldbergodden

Gasskreftverket på Tjeldbergodden kan bli startet opp for å gjøre noe med strømforsyningen.

Foto: Kjell Herskedal

Statsråden avbrøt i dag vinterferien sin for å ta tak i kraftkrisen.

Rekorddyr strøm

De høye strømprisene i Midt-Norge har skapt sterke reaksjoner, og flere har krevd tiltak for å gjøre noe med situasjonen.

- Det har vært en vinter som er spesiell i forhold til strøm. Vi har sett en vinter hvor det har vært utslag i energimarkedet som vi ikke er vant til å se i Norge, sier Riis-Johansen

I Midt-Norge var strømprisen på over 11 kroner per kWh fort en kort periode Det har fått både folk, bedrifter og politikere til å reagere.

- Jeg har to overordnede tanker om energiforsyningen i Norge. Den ene er at vi må sørge for sikker forsyning av strøm. Den andre er at det skal være lik pris på strømmen i Norge, sier Riis-Johansen.

Vil endre rammebetingelser

Hvordan han har tenkt å sørge for det gikk han ikke inn på da han møtte pressen i ettermiddag. Men han åpner for å starte opp de mobile gasskraftverkene dersom det skulle bli nødvendig.

Statnett vil i løpet av kort tid sende inn en søknad hvor de ber departementet om å endre rammebetingelsene for å starte gasskraftverkene.

- De rammebetingelsene vi har hatt for å starte disse kraftverkene har gjort at vi har måtte bruke et par uker på å få de i gang. Nå ber vi om at betingelsene endres slik at de kan startes i løpet av et par timers varsel, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor-Inge Akselsen.

- Ingen prisforskjell

De mobile gasskraftverkene kan totalt levere 150 megawatt dersom de settes i gang. Det utgjør kun tre promille av det totale strømforbruket i Norden. Flere eksperter mener det derfor er lite trolig at strømprisen vil gå ned dersom kraftverkene startes.

- Kraftverkene er der ikke for å gjøre noe med prisen. De er der som en reserve for å sørge for at alle får strøm, sier Akselsen.