- Mobile gasskraftverk hjelper ikke

Flere politikere tar til orde for å starte de mobile gasskraftverkene i Midt-Norge. Men det fører neppe til lavere strømpriser, mener Statnett.

Det mobile gasskraftverket på Tjeldbergodden

Statnett mener at det neppe vil ha særlig effekt på strømprisene i Midt-Norge å starte opp de mobile gasskraftverkene i Møre- og Romsdal.

Foto: Kjell Herskedal, Kjell Herskedal / SCANPIX

I ettermiddag skal Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møte pressen for å si hva han vil gjøre med de høye strømprisene, etter at han i går ble tvunget til å avbryte ferien.

LES: Energiministeren avbrøt ferien

Stadig flere politikere tar til orde for at de mobile gasskraftverkene i Møre- og Romsdal må startes opp for å få ned strømprisene.

LES: Uenige om gasskraft i Midt-Norge
LES: - Strømprisene truer vår eksistens

Men å starte opp de mobile gasskraftverkene på Nord-Vestlandet vil neppe hjelpe på å få ned strømprisen, ifølge Statnett.

- Vil påvirke prisen lite

- Produksjonen fra de mobile gasskraftverkene vil gå inn i et stort marked, og vil neppe ha vesentlig påvirkning på prisene, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NRK.

- Det du sier er at en oppstart av de mobile gasskraftverkene vil hjelpe lite i forhold til å få ned strømprisen i Midt-Norge?

- Det er det jeg prøver å si, ja, sier Akselsen.

- Enormt prisområde

De to mobile gasskraftverkene i Møre- og Romsdal har en samlet effekt på 300 mWh. Men mye av årsaken til de høye prisene i Midt-Norge er bortfallet av svensk kjernekraft, som til sammen utgjør 3500 mWh, ifølge Nordpool Spot. Med andre ord vil de mobile gasskraftverkene kun erstatte mindre enn en tiendedel av den manglende kjernekraften.

Energianalytiker Arne Festervold i Adapt Consulting er enig med Statnett i at prisene neppe vil påvirkes i særlig grad.

- Det er vanskelig å forestille seg at 300 mWh vil kunne ha noe å si for prisen, fordi det er et enormt prisområde dette vil gå inn i, sier Festervold til NRK.

Men EnergiNorge, som er interesseorganisasjonen til strømselskapene, mener derimot at priseffekten ved å starte gasskraftverkene kan være betydelig.

- Betydelig prisdempende effekt

- I enkelttimer når man har ekstrempriser og høyere pris i Midt-Norge i forhold til omkringliggende prisområder vil de mobile gasskraftverkene kunne ha en betydelig prisdempende effekt innenfor området, sier næringspolitisk rådgiver Hans Olav Ween i EnergiNorge.

LES: 11,32 kroner for strømmen

Han mener det er vanskelig å si hvor mye spotprisen vil kunne påvirkes av de mobile gasskraftverkene.

- Det er bla prisvirkningene og faren for markedsforstyrrelser som disse anleggene kan gi, som er en av grunnen til at det er strenge restriksjoner på bruken av disse anleggene, sier Ween.

LES: Norge kan få dyrest strøm i Europa