Hopp til innhold

Energiministeren avbrøt ferien

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avbrøt onsdag vinterferien og skal møte representanter for energimyndighetene for å diskutere kraftprisene.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen skal i møter om de ekstreme kraftprisene i Norden

Foto: NRK

Det var partifeller i Trondheim Senterparti som krevde at statsråden avbrøt ferien for å ta seg av kraftkrisa i Midt-Norge. De mener også at han må ta i bruk alle midler, som å starte de mobile gasskraftverkene .

Han avlyste altså ferien onsdag og møter torsdag morgen i departementet. I løpet av dagen skal han møte ulike deler av energimyndighetene med tanke på de ekstreme strømprisene i Norden, opplyser statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet til NTB.

Strid om mobile gasskraftverk

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap) tror, overhodet ikke mobile gasskraftverk løser problemene.

– Nei, det er dessverre ikke slik. De utgjør tre promille av samla kraftproduksjon i Norden og det som vi nå har er nordiske priser. Det er fint om de bidrar til å senke prisene i Midt-Norge, men jeg er ikke sikker på at de kommer til å gjøre det, sier Sandvik.

Han mener det er problematisk at Norge har brukt to og en hav millard kroner på noe som ikke nødvendigvis hjelper i en akuttsituasjon.

Åpner for gasskraftverk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener, ifølge NTB at løsningen på de ekstreme strømprisene ligger i Sverige. Nå ber han nabolandet om å fyre opp sine kjernekraftverk. Men han åpner for å vurdere å starte de mobile gasskraftverkene.

– Vi har bedt NVE vurdere om gasskraftverkene kan settes i gang innenfor de gjeldende reglene. Men det monner ikke så mye med 150 megawatt fra gasskraft når 4.000 megawatt er faset ut fra kjernekraftverkene i Sverige, sier han.

Usikkert om de kan startes

Riis-Johansens partifelle Anita Utseth, som er Senterparti-leder i Trondheim og tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet, sier til Dagens Næringsliv at Riis-Johansen kan sørge for rask oppstart av reservekraft dersom han mener at regelverket ikke tillater oppstart av mobile kraftverk.

Sps 2. nestleder Trygve Slagsvold Vedum tror Stortinget må involveres før Riis-Johansen eventuelt tar i bruk reservekraft.

– Det er ikke sikkert at han har mandat til å iverksette oppstart nå, ut ifra de reglene Stortinget har lagt for bruk av reservekraften. Spørsmålet er om statsråden må ta en ny runde med Stortinget og sikre at de mobile gasskraftverkene kan brukes i slike ekstreme situasjoner som nå, sier Vedum.