Hopp til innhold

Olsø satt i politiavhør i sju timer

Like før klokka ti i dag gikk Rune Olsø inn til politihuset for å avhøres i Kystad-saken. Sju timer senere kom han ut igjen.

Rune Olsø

Rune Olsø hastet ut i en taxi etter politiavhøret.

Foto: Helene Solheim / NRK

Tirsdag ble flere politikertopper i Trondheim avhørt av Økokrim i Kystad-saken.

Onsdag var det sakens hovedperson, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, Rune Olsø, som skulle avhøres av politiet. Olsø gikk inn til avhør like før klokka ti onsdag formiddag. Han kom ut igjen like før klokka 17.

Olsø forlot politihuset i en taxi og ønsket ikke å snakke med NRK.

Hans advokat, Sigurd Holter Torp, sier følgende til NRK:

– Rune Olsø har i dag har brukt rikelig med tid på å gi en detaljert forklaring for Økokrim og påvise flere grunnleggende misforståelser i dekningen av saken. Han er glad for å kunne gi en fullstendig redegjørelse og svare på de spørsmål som ble stilt. Olsø legger til grunn at Økokrim bygger på et korrekt faktum og at saken deretter raskt henlegges som intet straffbart forhold.

NRK har flere ganger kontaktet Rune Olsø, men han har ikke respondert på henvendelsene.

Det var fredag forrige uke at det ble kjent at Økokrim har startet en etterforskning av Kystad-saken.

Etter gårsdagens avhørsrunde forklarte ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, at hun er glad for å kunne bistå politiet med det hun vet i saken.

– Vi har gått gjennom den lange saksmengden som har vært siden 2005 og fremover, hvordan kommunen har behandlet saker knyttet til både grønn strek og kommuneplanens arealdel, men også til hvordan vi håndterer habilitetsbestemmelser og så videre, sa Ottervik til NRK etter det tre timer lange avhøret tirsdag.

Ser på alle forhold

Også tidligere kommunalråd for Høyre, Yngve Brox, gruppeleder for Ap, Geir Waage og kommunalråd, Sissel Trønsdal (Ap) var inne til avhør tirsdag.

Statsadvokat Helene Bærug Hansen i Økokrim sier til NRK at de ser på alle forholdene rundt saken, ikke bare Rune Olsøs rolle.

For å eventuelt ta beslag i datautstyr for å finne e-poster, må det tas ut en siktelse. Bærug Hansen vil foreløpig ikke si om Økokrim har siktet noen av de involverte.

Det var på bakgrunn av kommuneadvokatens rapport at kommunen valgte å anmelde saken til politiet.

Dette er saken

Bakgrunnen for saken er en rekke artikler publisert av Adresseavisen om den såkalte «Kystad-avtalen», en avtale til seks millioner kroner.

Hvorfor etterforsker Økokrim Ap-politiker Rune Olsø? Her kan du bli litt klokere.

Avtalen ble inngått våren 2015 av Staur Eiendom og Kystad Vestre AS og PH Utvikling AS (heretter Kystad). Ifølge avtalen skal Staur bistå med reguleringsarbeidet av eiendommene Kystad og Hårstad i Trondheim.

Områdene var foreslått lagt bak grønn strek av rådmannen, altså at de skulle få varig vern. Kystad ønsket å bygge boliger der, og et vern av området ville hindret boligbygginga.

Bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og tidligere fylkesleder i Sør-Trøndelag Ap, Rune Olsø, er ansatt i Staur og i avtalen er det en «uttrykkelig forutsetning» at leveransen foretas av Rune Olsø personlig.

Ifølge avtalen skulle det utbetaltes én million kroner til Staur når Kystad ble tatt ut av den grønne streken.

I april 2015 foreslo Arbeiderpartiet å ta Kystad og flere andre småområder ut av grønn strek, og de fikk flertall for dette. Staur fikk utbetalt til sammen 2 millioner kroner før kontrakten senere ble kansellert.

Olsø sier at han aldri har hatt møter med politikere eller administrasjon om denne saken, og at han heller derfor ikke har opplyst om sitt engasjement for Kystad.