NRK Meny
Normal

Oljemysterium kan være løst

Miljøvernmyndigheter har lett i over ett halvt år for å finne ut hvor kilden til en oljelekkasje i Levangersundet kommer fra. Spesialtrente hunder kan ha funnet årsaken.

Oljesøl

Olje ligger i Levangersundet.

Foto: Brannvesenet i Levanger

Oljesøl
Foto: Brannvesenet i Levanger

Helt siden i vår har de slitt med uønsket oljeutslipp i Levangersundet. Det har blitt utført en omfattende kartlegging av gamle oljetanker fra 50- og 60-tallet i håp om å finne kilden, men det er fremdeles et mysterium.

Hittil har brannvesenet brukt omtrent en halv million kroner på arbeidet

– Det er en miljøforurensing, og vi har et naturreservat med fugleliv som blir berørt. Det er ikke noe hyggelig for naboene som bor her heller, sier brannsjef Rigman Pents.

Spesialtrente hunder kan ha funnet årsaken

Spesialtrente hunder i Levanger

Spesialtrente hunder har lett etter kilden som forårsaker oljesøl.

Foto: privat

Forrige helg ble det utført et søk med hunder for å prøve å komme lenger i jakten på utslippskilden. Assisterende miljøverndirektør hos Fylkesmannen, Anne Sundet Tangen, sier de har gjort funn.

– Rapporten viser at hundene markerte i enkelte områder i nærheten av sundet. Resultatet som har kommet fram i rapporten går vi nå i dialog med Levanger kommune om, med håp om å finne en kilde til utslippet.

Gamle oljetanker

For selv om mange av de private oljetankene er kartlagt, så utelukker ikke brannsjefen at en slik nettopp kan være kilden.

– Vi går ut ifra at det ligger noen gamle oljetanker som ikke har blitt tømt for olje. Det kan ha skjedd når nye eiere har tatt over hus, og ikke fått beskjed om at det ligger gamle oljetanker der, sier Pents.