Hopp til innhold

Også Brekk skal granskes

Landbruksminister Lars Peder Brekk fra Vikna skal nå granskes i partistøttesaken i Senterpartiet.

Landbruksminister Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk skal også granskes i partistøttesaken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Stortinget vil finne ut av om landbruksminister Brekk visste om dette. Under arbeidet med å gjennomgå e-poster fra Olje- og Energidepartementet, kom Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite fram til at det også i Landbruksdepartementet kunne være kjennskap til saken.

All e-post

Derfor krever komiteen at Brekk og hans politiske rådgivere offentliggjør all e-post som har med saken å gjøre.

– Et av våre hovedpoeng er å finne ut hvem som visste hva når. Jeg håper at statsrådene har sine ord i behold når de har sagt at alt relevant er lagt fram, hvis ikke får de nå en mulighet til det, sier Anders Anundsen (Frp) i komiteen til NTB.

Brekk opplyser til NTB at han selvsagt vil svare kontrollkomiteen så snart det lar seg gjøre. Også Olje- og Energidepartementet bes om å fremlegge ytterligere materiale.

Komiteen lurer på om også politisk rådgiver kan ha håndtert saken, og ber derfor om å få utlevert eventuelle e-poster som kan kaste ytterligere lys over kraftskandalen.

Kommer fram etter hvert

– Hvis det finnes relevant informasjon så må det legges på bordet. Det vil være umulig for en statsråd hvis det i ettertid kommer fram informasjon. Og slike ting har en tendens til å komme fram etter hvert, sier Anundsen.

Tidligere har både Senterpartiet-leder Liv Signe Navarsete og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen forklart seg om partistøtten til kontrollkomiteen.

Brekk har så langt gått klar av kritikken. En e-post som dukket opp i materialet kontrollkomiteen har gjennomgått, tyder imidlertid på at kraftstøtten også skal ha vært omtalt i e-poster fra politiske rådgivere i dette departementet.

Anundsen forteller at kravet ble videreformidlet departementet torsdag, og at han regner med å få svar på saken ganske raskt.

Støttet prosjektet

Mens politikerne må svare for seg i Stortinget, understreker Eidsiva Energi, som ga Sp 500.000 kroner, at de trodde pengene skulle brukes på fornybar energi.

– Fakturaen vi fikk, med ordlyden "Støtte til prosjekt for fornybar energi", beviser at vår forutsetning hele tiden har vært at utgiftene i tilknytning til prosjektet skulle dekkes, sier kommunikasjonssjef Inge Møller i Eidsiva Energi til NTB.

Steinar Dvergsdal i Felleskjøpet var en av initiativtakerne bak prosjektet Fornybar energi. han mener kraftselskapene derimot ga sin støtte til at pengene kunne brukes i valgkampen.

– Når Eidsiva Energi og de andre lovet penger til Senterpartiet, mener jeg det var klart at arbeid med kompetanseheving og å løfte temaet fornybar energi i valgkampen var del av prosjektet, og at de ga støtte til det, sier han til NTB.