– Vi kan ikke skylde på noen

– Dette er noe vi må leve med. Ansvaret ligger hos oss selv, som i utgangspunktet gjorde noe som var feil, sier Senterparti-leder Liv Signe Navarsete om at partiet hennes skal etterforskes av Økokrim.

Liv Signe Navasete

Senterparti-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete går på jobb som vanlig selv om partiet er under politietterforskning.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Hun går på jobb som vanlig selv om partiet er under politietterforskning.

– Så lenge vi etterforskes, vil jeg jobbe som vanlig og gjøre min jobb både som partileder og som statsråd, sier Navarsete til NRK.

– Skjønner du hvis folk reagerer på det?

– Hvis jeg personlig var satt under etterforskning, kunne jeg ha forstått det. Men det er jeg ikke, sier Navarsete.

Har sjefens tillit

Hun leder et parti som har brutt partifinansieringsloven, og som nå skal etterforskes av Økokrim for brudd på bokføringsloven.

– Det er viktig å skille mellom min rolle som partileder, og det at partiet nå er under etterforskning for en helt konkret sak, sier Navarsete.

Saken er fakturaene Senterpartiet sendte til Eidsiva Energi og Troms Kraft. De to kraftselskapene ga til sammen 700.000 kroner. Pengene skulle opprinnelig gå til et partinøytralt energiprosjekt, men ble til ulovlig partistøtte da stordelen av dem gikk til Senterpartiets valgkamp i fjor.

Til tross for at ett av regjeringspartiene nå altså skal etterforskes, har Navarsete statsminister Jens Stoltenbergs fulle tillit.

– Hun fortsetter som statsråd. Nå skal etterforskningen gjennomføres, og så får vi vurdere situasjonen, sier Stoltenberg.

– Ikke vært noen god høst

Uansett Økokrims konklusjon, har saken svekket Senterpartiets omdømme.

– Ja, det har ikke vært noen god høst når det gjelder dette. Det er noe vi bare må leve med. Vi kan ikke skylde på noen andre, ansvaret ligger til sjuende og sist hos oss selv, som i utgangspunktet gjorde noe som var feil, sier Navarsete.

På grunn av den feilen har både Navarsete og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i høst blitt kalt inn til høring i Stortingets kontrollkomité. Nesten alle kort ble lagt på Stortingets bord - bortsett fra et internt notat.

– Interne dokumenter er interne, og partiet er helt nødt til å kunne ha interne dokumenter for å kunne drøfte ulike saker uten at offentligheten nødvendigvis skal kjenne til de sakene, sa Navarsete den gang.

– Blir godt med juleferie

Nå må hun imidlertid legge frem alt.

– Politiet har fått absolutt alle dokumenter knyttet til både intern og ekstern kommunikasjon i Senterpartiet. Jeg tror de har fått mer enn de har bedt om, sier Sp-lederen.

– Hvor mye gleder du deg til jul etter denne mareritthøsten?

– Det er alltid godt med juleferie, og det blir ikke mindre bra i år, sier Navarsete med et smil.

SISTE NYTT

Siste meldinger