NRK Meny
Normal

Nye Trøndelag tar form

Trykket og møteaktiviteten er formidabel for øyeblikket blant ordførere og rådmenn i hele Trøndelag. Nye kommunekart tegnes over en lav sko.

Laster kart, vennligst vent...

Forhandlingene som nå pågår kan føre til at vi ender opp med 23 kommuner i Trøndelag, mot 48 i dag. Du finner alle kommunene ved å peke i kartet. Fargene illustrerer kommunene som nå kan gå sammen.

Kommunene som nå har eller er i ferd med å inngå intensjonsavtaler om sammenslåing vil føre til at antall kommuner i Trøndelag blir mer enn halvert. Akkurat nå ligger det an til at vi kan få 23 kommuner i Trøndelag, mot dagens 48.

Seks kommuner ser så langt ut til å trives best alene. Det gjelder Frøya, Osen, Malvik, Verdal, Inderøy og Leka. Alle de andre 42 kommunene har inngått intensjonsavtaler med nabokommuner om sammenslåing eller er i forhandlinger, og trykket akkurat nå er stort.

Flere alternativer

Frosta, Skaun og Snillfjord er de tre kommunene som har signalisert flere mulige alternative samarbeidspartnere.

Skaun er ventet å inngå intensjonsavtale med kommunene i Orkdalsregionen, men har også mulighet til å gå sammen med Melhus og Midtre-Gauldal.

Forhandlingene mellom Frosta, Levanger og Verdal brøt sammen denne uka. Frosta kan også velge å gå sammen med Stjørdalsregionen (Stjørdal, Meråker, Selbu og Tydal).

Snillfjord trekkes også mot Orkdalsregionen (Orkdal, Agdenes, Meldal, Rindal, Skaun), men ser også mulighet for samarbeid sør- og vestover.

Flere trøndere

Rindal i Møre kan altså bli trøndersk, det samme gjelder Aure og Halsa. Begge de to kommunene har inngått intensjonsavtale med Hemne, der en sammenslått kommune skal tilhøre Sør-Trøndelag med Kyrksæterøra som kommunesenter.

Os i Hedmark kan bli en del av en storkommune sammen med Røros og Holtålen.

Gjør en solid jobb

Fylkesmann i Nord-Trøndelag er imponert over arbeidet som nå pågår. Seks av 14 kommuner i Namdalen inngikk rett før helga en intensjonsavtale om å slå seg sammen.

Inge Ryan

Fylkesmann Inge Ryan i Nord-Trøndelag er imponert over arbeidet som nå gjøres i kommunene knyttet til kommunereformen.

Foto: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

- Steinkjer, Verran og Snåsa har også jobbet godt. Leksvik har vedtatt og slå seg sammen med Rissa. Kommunene gjør nå den jobben som regjeringa har bedt dem om, nemlig å vurdere hva som er best for folket i sin kommune og de nærliggende kommunene, sier Ryan.

Han påpeker at de har det travelt. Kommunene har frist til 1. juli med å avklare hvem de ønsker å gå sammen med.

– Noen kommer i mål, mens andre nok får det for travelt. Så det blir mye møtevirksomhet fremover og noen av dem er også vi koblet på, sier Ryan.

Våryr frierferd

Kommentator i NRK Trøndelag, Linda Bjørgan, tror vi går en spennende vår i møte.

– Kommunene er pålagt å legge frem en plan innen sommeren og dermed foregår det nå mange sonderinger. Ikke uventa er det posisjoner og makt som er avgjørende for utfallet. Det er kanskje lettere i områder der mange kommuner snakker sammen og der regionen har et naturlig sentrum som for eksempel Namsos i Namdalen, sier Bjørgan.

Linda Bjørgan

Kommentator i NRK Trøndelag, Linda Bjørgan, tror mange kommuner er på våryr frierferd der ikke alle får ja.

Foto: NRK

– I samtalene mellom Verdal, Levanger og Frosta, ble det vanskelig da Verdal og Levanger måtte finne et naturlig balansepunkt seg imellom.

Kommunekartet i Trøndelag er ikke ferdig tegna ennå. Vi går en spennende vår i møte der mange er på våryr frierferd og der ikke alle får ja, sier Linda Bjørgan.