Hopp til innhold

Svindlere gjør ofrene til kriminelle

For første gang har politiet i Norge oppdaget at norske ofre for Nigeria-svindel brukes til å hvitvaske pengene til svindlerne.

Amund Sand

Politiadvokat Amund Sand mener de to trønderske kvinnene er blitt utsatt for kyniske svindlere.

Foto: Jørgen Pettersen/NRK

– Dette er kjent fra andre land, men har vært lite framme i Norge. De kalles for muldyr, og sitter og tar imot penger som er utbytte fra en gjerningsmann. De hjelper til ved å sende pengene til andre steder i verden. Dette kalles for hvitvasking i straffelovens forstand, sier politiadvokat Amund Sand i Nord-Trøndelag til NRK.

Siktet for hvitvasking

To nordtrønderske kvinner mellom 45 og 60 år er nå siktet for hvitvasking av henholdsvis 1,4 millioner og 400.000 kroner. De ble kontaktet av en som utga seg for å være en amerikansk soldat.

Etter en del chatting på nett har den personen, eller personene, bedt kvinnene om å opprette en konto som han kunne overføre penger til. Deretter har kvinnene sendt pengene videre til andre kontoer i utlandet.

Selv om politiet mener kvinnene i utgangspunktet er ofre for kyniske kriminelle, blir de altså likevel siktet for hvitvasking av penger.

– Det har vært mye fokus på såkalt Nigeria-svindel de siste årene. Omstendighetene rundt pengetransaksjonene tilsier at de burde ha forstått dette var utbytte fra annen svindel. Kvinnene burde ha skjønt at de hjalp svindleren ved å formidle pengene videre, mener politiadvokaten.

Politiet opplyser at begge navnene som er nevnt i de konkrete svindelsakene fra Nord-Trøndelag, er nevnt på nettsider som advarer mot denne type svindel.

210 millioner

I 2014 fastslo Økokrim at nordmenn ble lurt for 210 millioner kroner bare på nettet. For dem som allerede har sendt penger ut av landet, er det lite politiet kan gjøre for å få pengene tilbake.

For de to trønderske kvinnene, som nekter straffskyld, er dette bare en tragisk sak, mener Amund Sand.

– Vi oppfatter det slik at kvinnene oppriktig både er blitt sjarmert og forelsket i en person de aldri har møtt. Vår oppfordring er at folk må vise en større skepsis i slike sammenhenger. Både ved å sende penger selv, og i alle fall ikke gjøre seg selv til kriminell ved å hjelpe en slik person, sier Amund Sand.