Hopp til innhold

NTNU har solgt en million koronatester til India og Danmark

Også andre land i Europa, Asia, Afrika og Amerika ser til NTNU og Trondheim i kampen mot koronaviruset.

NTNU-laboratoriet, sett ovenfra. Vi ser fire som jobber der, alle ikledd hvite frakker.

GLOBAL EKSPORT: NTNU har forsynt norske sykehus med sine egenproduserte koronatester. Nå starter den internasjonale eksporten. Forskere ved Institutt for klinisk og molekylær medisin og Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU som står bak gjennombruddet, i samarbeid med St. Olavs hospital.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

På to laboratorier i Trondheim lager forskere 1,2 millioner koronatest-sett i uka. I løpet av den siste tiden har sykehus i Norge fått levert 5 millioner slike.

Og nå har selskaper og helsemyndigheter også utenfor landegrensene henvendt seg til NTNU for å ta knekken på viruset som har rystet oss i hele år.

Danmark og India først ut

NTNU-testen avdekker om det er koronavirus i en koronaprøve som er tatt med pinne i en pasients nese eller svelg.

Teknologien er utviklet av NTNU og St. Olavs hospital, og bidro til at norske sykehus kunne begynne å koronateste i stor skala i april. Det var et stort gjennombrudd.

Testen de har laget er svært sensitiv. Covid-19-sykdom kan avdekkes selv i prøver med lite virus.

Utenfor Norge er det foreløpig Danmarks tekniske universitet (DTU) og det indiske bioteknologiselskapet Aps Labs som har signert avtale med NTNU. Totalt én million tester er på vei fra Norge.

Dette er trolig bare starten på en stor eksport.

Helsedepartementer og private selskaper i andre land i Europa og i Asia, Afrika, Nord- og Sør-Amerika har tatt kontakt med NTNU.

Indisk direktør skryter av kvaliteten

Direktør dr. Paritosh Shekhar i det indiske selskapet kaller de norske testsettene ekstraordinære, ifølge en pressemelding fra NTNU.

Før kjøpet av de norske testsettene, gjorde de grundige evalueringer.

– Ytelsen er på nivå med toppledende koronatester. Kvalitet er faktoren for hvorfor vi valgte NTNU, sier Shekhar.

Magnar Bjørås holder to flastflasker, et med mørk og et med lyst innhold. Dette skal brukes til koronatesting.

TESTSETT: Testsettet fra NTNU består av to væsker. En mørk væske med magnetkuler, og en lys kjemisk løsning. Professor Magnar Bjørås har vært ansvarlig for utviklingen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

NTNU har selv sammenlignet testen sin med andre produkter i markedet.

– Vår test gjør det bedre enn mange av dem. Det er også grunnen til at det er den viktigste testen i Norge, sier postdoktor Sulalit Bandyopadhyay.

Postdoktor Sulalit Bandyopadhyay holder en lite glass med brun væske i. Han har på vernebriller og hvit frakk med ntnu-logo. I bakgrunnen ser vi et kjøleskap fylt med tilsvarende glass som han holder i hånda.

MASSEPRODUKSJON: På laboratoriet lager postdoktor Sulalit Bandyopadhyay og kolleger koronatester dagen lang. Hver flaske i dette kjøleskapet kan teste 10.000 Covid-prøver.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

I tillegg er det lett for NTNU å øke produksjonen ved behov. Blir etterspørselen stor, vil de raskt oppskalere produksjonen.

Tror de kan redde liv

Testen skal gi svar på om vi har viruset i oss. Det er ikke snakk om å finne ut hvem som har immunitet.

Professor Magnar Bjørås er en av de ansvarlige for utviklingen av testen. Han er svært glad for at den internasjonale eksporten kan starte.

– Samfunnsoppdraget vårt er å gjøre forskning som kommer folk til gode. Dette er en god anvendelse av skattebetalernes penger, sier Bjørås.

Han tror at spredningen av NTNU-teknologien kan bidra til å redde liv ute i verden.

Ny metode for koronatesting ved NTNU

HAR JOBBET I REKORDFART: Utviklingen av testsettet har skjedd på rekordtid. I midten av april ble testene verifisert mot konvensjonelle tester, og godkjent av norske myndigheter.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Viktigst å spre testene, ikke å tjene seg rike

NTNU selger ikke koronatestene for å tjene seg rike.

Når det kommer til økonomi, er de per nå mest opptatt av å dekke kostnadene sine, ifølge Tonje Steigedal. Hun er prosjektleder ved NTNU Technology Transfer, og ansvarlig for kommersialiseringen av teknologien.

Tonje Steigedal ser i kamera, iført blå skjorte og briller. Hun står en etasje over laboratoriet hvor NTNU lager koronatest-kit. Vi ser så vidt folk som jobber på labben under henne.

STADIGE HENVENDELSER: Tonje Steigedal sier at andre lands helsemyndigheter så vel som private aktører har vist interesse for NTNU-testene.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det viktigste for oss er rett og slett å få det ut; det er ikke å tjene mest mulig penger slik det er nå, sier Steigedal til NRK.

Hun forklarer at NTNU jobber videre med å lage en god kommersialisstrategi for å utvikle og utnytte verdien av teknologien også etter at pandemien er over.

Samtidig som verden drar nytte av NTNUs nybrottsarbeid, fortsetter jobben på fire laboratorier i Trondheim. To av dem produserer koronatestene, ett kvalitetssikrer dem og ett forsker videre.

25.09: NRK har fjernet siste del av sitatet med Tonje Steigedal og i stedet lagt til en setning om NRKs plan for å utnytte verdien av teknologien videre.