NRK Meny
Normal

Norges gjerrigste kirkegjengere

14 kroner per medlem var alt Malvikingene gav i kollekt i fjor.

Malvik kirke
Foto: Hans H. Bjørstad

I følge Statistisk sentralbyrå fikk kirken i Malvik inn 159.537 kroner i kollekt i fjor. Med sine 11.050 medlemmer ble dette 14 kroner per medlem, skriver Malvik-bladet. Det er dårligst i landet.

- Jeg har ikke noe kjempegodt svar på hvorfor det ikke er høyere. Jeg kjenner malvikingene som et samfunnsengasjert folkeslag. Men vi blir utfordret til å gi i mange sammenhenger. Så det kan vel hende at kirka er et sted hvor mange ikke ønsker noe stort press for å gi, sier sokneprest Per Anton Leite til NRK Trøndelag.

I begrepet ”kirkeofringer” inngår kollekt, givertjenester og andre innsamlinger. Det betyr at store pengegaver fra enkeltpersoner også vil påvirke tallene for kollekten.

- Nå er vi ikke så veldig opptatt av å snakke om penger under gudstjenestene våre. Vi opplyser om hva formålet for kollekten er, men vi har ingen brennende kollekttaler, sier Leite.

Soknepresten opplyser at kollekten på langt nær er den viktigste inntektskilden til kirka. Kollekten pleier som regel å gå til Kirkens nødhjelp og ulike misjonsorganisasjoner. Han ser ikke for seg at den lave givergleden får noen særlige konsekvenser for Malvik kirke.

- Det er viktig for oss å ha gudstjenester som gir uttrykk for samfunnsengasjementet vi som kirke og befolkning bør ha. Da er det naturlig at det gjenspeiler seg i ofringa. Jeg tror ikke vi skal legge så mye mer press på menigheten, men noe mer informasjon kunne vi nok hatt, sier Leite.
I Sør-Trøndelag er det Agdenes som gir mest til kirka. Der gir hvert medlem 179 kroner i løpet av ett år.