Hopp til innhold

Nødtelefoner henger for høyt

Statens vegvesen vurderer å feste nødtelefoner i tunnelene lavere, etter å ha fått tilbakemelding om at det er for dårlig tilrettelagt for rullestolbrukere.

Steffen Johansen

Steffen Johansen ble sittende alene i Steinfjelltunnelen i helga, uten å ha tilgang på nødtelefon.

Foto: Privat

Det var sist lørdag at Steffen Johansen og samboeren fikk motorstopp i Steinfjelltunnelen. 14 av 16 biler kjørte forbi uten å stoppe, og nødtelefonen fikk han heller ikke tak i.

– Det er omtrent 200 biler hver dag som kjører der. Det er ikke et krav om å ha nødtelefoner i så lavtrafikkerte tunneler, sier fungerende avdelingsdirektør i Statens vegvesen Trøndelag, Arild Hamrum-Norheim.

Steinfjelltunnelen ble rehabilitert i fjor, og i samråd med fylkeskommunen som eier veien, ble det bestemt at Statens vegvesen skulle sette opp nødtelefoner i tunnelen.

Henger for høyt

Steffen Johansen

Steffen Johansen sitter i rullestol og rekker ikke opp til skapet hvor nødtelefonen henger i Steinfjelltunnelen.

Foto: Privat

– Jeg hadde ikke sjans å nå opp til nødtelefonen eller andre hjelpemidler som henger i tunnelen, forteller Johansen

Hamrum-Norheim, forklarer at nesten alle nødtelefoner i Nord-Trøndelag er festet høyere enn betongrekkverket som er støpt i tunnelene.

– Det er mulig telefonen henger for høyt. Men hvis han hadde fått åpnet døra til skapet, hadde han fått tak i ledninga til telefonen. Man trenger ikke å slå noe nummer, så da ville han kommet direkte til veitrafikksentralen.

Ikke tilrettelagt

– Jeg nådde ikke håndtaket med fingertuppene engang. Det er ikke tilrettelagt for rullestolbrukere, slik skal det ikke være. Barn ville heller ikke nådd opp, sier Johansen.

Hamrum-Norheim sier at de tidligere har vurdert å feste nødtelefonen lavere.

Arild Hamrum Nordheim

Fungerende avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Arild Hamrum-Norheim, sier de vil vurdere å feste nødtelefonene lavere.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det er en risikovurdering vi tar. Dersom vi plasserer den lavere, er det fare for at den blir kjørt i stykker. Men vi må ta en ny vurdering av dette nå.

Unnskyldninger

– Vi har ikke fått klager fra rullestolbrukere tidligere, men dette vil vi selvsagt se på. Nå blir det også fikset mobildekning i tunnelen, sier Hamrum-Norheim.

Johansen tror det handler om penger, og at det derfor ikke blir gjort noe med.

– Det er mange tunneler som trengs å gjøres noe med, og jeg tror de finner unnskyldninger fordi det koster penger. Men dette må de gjøre noe med, alle må ha mulighet til å bruke nødtelefonene.