Hopp til innhold

Her bryter Newton-Line sammen

Hva kreves for å bli verdens beste i en idrett? Line Jansrud fra NRKs Newton fulgte fetteren Kjetil Jansrud og alpinlandslaget i en knallhard treningsuke på Olympiatoppen. Det holdt på å gå riktig galt.

Line Jansrud og Kjetil Jansrud

– Jeg tror ikke du skjønner hvor vondt jeg har det, sier Line Jansrud til fetteren Kjetil Jansrud. Like etter bryter hun fullstendig sammen på grunn av den harde treningen.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Line Jansrud

Hun har levd på sjokolade i 10 dager ...

Foto: Ella Berit Strugstad Mathisen / NRK
Line Jansrud

Hun har levd på søppel i 10 dager ...

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK
Line Jansrud

Nå har Newton-Line prøvd livet som toppidrettsutøver.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Newton-Line er ikke redd for å eksperimentere med kroppen sin. Tidligere har hun levd på kun sjokolade i 10 dager, og spist bare det hun fant i søppelkasser.

Nå har hun testet hvor mye disiplin, svette og smerte som må til for å bli verdens beste i en idrett. Hun fikk følge OL-vinnerne Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og resten av stjernene på alpinlandslaget i en uke, for å kjenne på kroppen hvordan livet som toppidrettsutøver faktisk er.

– Noe av det verste var crossfit-treninga den tredje dagen. Jeg var allerede kjempestøl i muskler jeg ikke visste jeg hadde, men ble pushet hardt av de andre. Da kjente jeg at jeg ikke orket mer og jeg brøt sammen og begynte å gråte, sier programleder Line Jansrud.

Dette skulle imidlertid vise seg å ikke bli den tøffeste opplevelsen i løpet av uka.

Se programmet i NRKs nettspiller eller på NRK 1 søndag 28. september klokka18.30

Fikk ingen restitusjon

I sommer var Line med på landslagets barmarkstrening på Olympiatoppens toppidrettssenter i Oslo. I denne perioden trener de fire timer hver dag, og hviler resten av dagen. Siden Line laget program når hun ikke trente, ble dagene hennes faktisk mer slitsomme enn alpinguttas.

– Og jeg var jo den som trengte restitusjon mest, siden kroppen min ikke var vant til den tøffe treningen. Det var en stor overgang fra mine 3-4 treningsøkter i uka, til den intensive treningen jeg var gjennom her.

Den første dagen trente de motorikk, hvor de blant annet sto mye i hockeystilling. Deretter var det spensttrening, hurtighet og eksplosivitet, hvor Line var med og løp drag og hekk på bane.

– Dag to trente vi styrke bein. Det er skikkelig hardt, med masse knebøy og beinpress. To timer med bare beinstyrke - hvem er det som pleier å kjøre det? spør hun retorisk.

Jeg har fått mer respekt for utøverne etter denne uka. De har en utrolig innsatsvilje

Newton-Line

Ikke rom for tull og fjas

Line forteller at hun ble overrasket over hvor utrolig seriøst alpinistene tok treningstimene, og mener hun vokste på kravene som ble stilt.

– De er hundre prosent fokuserte på trening. Da er det ikke greit å fjase og tulle. Jeg prøvde å være litt morsom den første dagen, men det gikk ikke hjem i det hele tatt.

Line Jansrud og Kjetil Jansrud

– Jeg tror ikke hvem som helst kan bli toppidrettsutøver, sier Line Jansrud. Her sammen med fetteren Kjetil, som senere ble toppalpinist.

Foto: Jan Jansrud / Privat

Line Jansrud og Kjetil Jansrud

En ble lege og programleder, en ble OL-vinner i alpint.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Hun hadde håpet å snakke litt mer med fetteren Kjetil Jansrud i løpet av uka, men det var ikke mye rom for prating under øktene. Men selv om det var en slitsom uke, understreker hun at det også var gøy.

– Selv om alle fokuserer på sitt, følte jeg at jeg ble tatt med på laget. Trenerne var superflinke til å veilede meg, og jeg fikk masse nye tips til bra øvelser. Når jeg går på helsestudio nå er jeg er mye tryggere på at jeg gjør ting riktig.

Holdt på å gå riktig galt

Den siste dagen deltok Line i et fem timer langt sykkelritt lagt opp som en stafett, på lag med landslagets Ragnhild Mowinckel og en Ironman-utøver.

– Fem timer på sykkel som avslutning på uka ... Da jeg våknet på lørdag var lårene mine kjempesvære. Jeg er jo lege, så jeg mistenkte at jeg hadde fått rabdomyolyse, slik som Vibeke Skofterud fikk.

Rabdomyolyse er nedbrytning av muskelfibre som resulterer i at innhold i fibrene blir sluppet ut i blodbanen, og kan i verste fall gi nyresvikt. Line dro på legevakta, hvor prøver viste en markant CK-stigning, som er et tegn på rabdomyolyse. Hun ble derfor testet og overvåket hele helgen.

– Det snudde heldigvis for meg. Men det var en klar indikasjon på at dette hadde vært for tøft for kroppen min. Musklene mine var mos, og jeg kjente det i flere uker etterpå, sier hun.

Jeg har blitt utrolig god til å ta knebøy riktig

Newton-Line

Kan komme ett eksperiment til

Etter uka på toppidrettssenteret hadde Line også et søvnprosjekt for Newton, hvor hun skulle holde seg våken i tre døgn.

På spørsmål om hun nå er kurert for eksperimenter på kroppen sin for en stund, svarer hun at det holder nå.

Etter en liten pause kommer det likevel:

– Neida. Det kan hende det kommer et eksperiment til. Men det blir det siste. Og det er hemmelig.

Created by InfoDispatcher
Newton

Se Lines videoblogg fra den siste dagen i den tøffe treningsuka.