NRK Meny
Normal

Nå starter skotthyllsesongen

Den trønderske nasjonalsporten er nå «kastet» i gang for sesongen. Tross færre medlemmer enn før er det fortsatt et livlig skotthyllmiljø i Trøndelag.

skotthyll

Poenget med skotthyll er å treffe flest mulig av de tre «munkene» (sylinderformede trekubber) som er stilt opp i den andre enden av banen.

Foto: NRK

– Skotthyll går mye ut på sosialt samvær, i gamle dager var det forbundet med fyll og festing, men det er det ikke nå. Nå er det mer grilling, prating og kos. Det er en del av selve skotthyllen, vi er litt på tvers av generasjoner og det er veldig trivelig, sier formann i Heimdal skotthyllklubb, Svein Myhre.

skotthyll
Foto: Heimdal Skotthyllklubb

Både konkurranse og kos

Avisa Sør-Trøndelag skrev den 2.mai at skotthyllsesongen nå er i gang. Heimdal skotthyllklubb ble etablert i 1983 og består i dag av 20 medlemmer, men har tidligere vært mange flere.

– Folk blir gamle, derfor kan de ikke spille. Vi består for det meste av eldre i klubben, men vi har også yngre personer. De fleste er menn, men det er ingen mannsidrett, så vi vil gjerne ha flere damer, sier Myhre.

Skotthyll er en veldig trøndersk sport, men i dag ser man det både i Møre og Romsdal og i Vestfold.

– Det foregår kasting mer enn det er klubber etablert, så skotthyllmiljøet er en del større enn man tror. Mange møtes over skotthyll bare for å kose seg, sier Myhre.

Men det er også en seriøs del av skotthyll. Klubben på Heimdal har kamper hver tirsdag hvor konkurranseinstinket er stort.

– Det kjempes om pokaler og premier, og vi bruker ganske store summer på disse gevinstene, sier Myhre.

Sliter med å få med ungdommer

Sesongen går fra april til juni, deretter har de en pause til midten av august før de starter på igjen. Det har også blitt bygd en skotthyllhall på Tiller som brukes i vintersesongen.

– Skotthyll er et godt avbrekk i hverdagen, men vi sliter med å få med ungdommen. Jeg tror de har for mye annet å drive med, sier Myhre.

Vurderer du å begynne med skotthyll?

  • Du må like å være ute
  • Du må trives å være med andre mennesker
  • Du trenger en skotthyllbane i nærheten av deg
  • Du trenger skotthyll-utstyr som munker og hyller.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25