Nå kan du påvirke nasjonalparkene

24. mai er den europeiske nasjonalparkdagen, og i Norge ønsker man mer kunnskap om hvem som bruker nasjonalparkene våre. Nå kan de som bruker parkene påvirke forvaltningen av dem.

Steinar Bach og Tore Tødås

Steinar Bach (til venstre) og Tore Tødås håper mange registrerer seg i nasjonalparkene i sommer.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Flere steder legges det i sommer opp til brukerundersøkelser blant annet i Blåfjella/Skjækerfjella og i Børgefjell.

– Målet er blant annet å få vite mer om hva folk ønsker seg av tilrettelegging i naturen i framtida, sier Tore Tødås som er nasjonalparkforvalter i Børgefjell.

– Her skal du oppgi nasjonalitet, hvor du kommer fra, og hva formålet med besøket er, sier han.

Brunmalt kasse

Kontrollpost i nasjonalpark

Denne kontrollposten står ved Tovatna i Trollheimen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

En stor brunmalt kasse kan vente på deg om du i sommer skal bruke noen feriedager i en av nasjonalparkene våre. Noen parker har allerede gjennomført brukerundersøkelser, og stadig flere ønsker å koble seg på for å få vite mer om hvem det egentlig er som går i den naturen som vi har vernet. Og hva de egentlig gjør der.

Registreringen er frivillig, men Tødås håper folk tar seg tid likevel.

– Vi vil ha kunnskap om de besøkende, og hva de forventer av området og oss i forvaltningen, sier Tødås. Målet er å utvikle en besøksstrategi for nasjonalparken.

Kan påvirke

Steinar Bach er nasjonalparkforvalter for Blåfjella-Skjækerfjella og Lierne nasjonalparker. Han håper og tror mange tar seg tid til å delta.

– Vi har plassert kasser i Lierne, Steinkjer, Snåsa og Verdal for å fange opp alle som går inn i nasjonalparken, og folk kan være med på å påvirke forvaltningen ved å være med i undersøkelsen, sier han.

Så langt har det vist seg at de fleste godt kan tenke seg litt bedre merking og tilrettelegging, men det varierer. I Femunden er det flest utlendinger på besøk, mens andre områder stort sett besøkes av de lokale turgåerne.

Registrering i nasjonalpark

Dette er fra turstien som går fra Storlidalen mot Innerdalen i Trollheimen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK