Motorpsychos spesielle lyd havner på museum

Historien om hvordan lyden av Motorpsycho er blitt så spesiell, havner på museum. Fredag åpner Rockheim utstillingen som blant annet gjenskaper innspillingen av platen «Trust Us» i 1997.

Fans fra hele verden kommer når Rockheim i morra åpner ei ny utstilling om og med Motorpsycho. Foruten lyd og bilder, instrumenter og forsterkere, finnes også pussige personlige effekter.

– Her er bassen som jeg kjøpte for 400 kroner i Molde. Bassen har preget mitt liv og nå har den havnet på museum. Jeg er den eneste som får ta på den uten hvite hansker, sier vokalist og bassist i Motorpsycho, Bent Sæther til NRK.

Både bassgitaren og tennene til Sæther fikk hard medfart under stagediving. Nå har tennene blitt erstattet med porselen, mens bassgitaren står i det som skal være en gjenskaping av et lydstudio i Halden.

Motorpsycho

Fans fra hele verden kommer når Rockheim i morgen åpner ei ny utstilling om og med Motorpsycho.

Foto: Morten Andersen / NRK

I løpet av det siste året har en prosjektgruppe ved rockemuseet kartlagt enorme mengder materiale som nå blir utstillingen «Supersonic Scientists» på Rockheim.

Beæret og lettet

Bent Sæther har et ambivalent forhold til å havne på museum allerede nå.

– Vi har jo ikke tenkt å gi oss ennå, samtidig har vi holdt på i over 25 år. Det betyr at det er en del historie å forvalte. Det er flott at det er andre som kan bestemme hva som er verdt å ta vare på, sier Sæther.

– Vi må ta det som en hyllest, sier Sæther til NRK.

Synnøve Engevik

Synnøve Engevik er prosjektleder ved Rockheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Motorpsycho har gitt ut 21 studioalbum, fire liveplater, en rekke EP-plater og enkeltspor og har fans over hele verden.

– Utgangspunktet var at vi ville lage ei utstilling om innspilling og studioproduksjon. Det er en veldig dårlig dokumentert bit av rocken. Det er også tilfellet med Motorpsycho. Det finnes nesten ikke. Men vi fant et album, nemlig «Trust us». Der fantes det en del bilder, forteller prosjektleder ved Rockheim Synnøve Engevik.

Får mikse originale opptak

Personlige effekter

Foruten lyd og bilder, instrumenter og forsterkere, finnes også pussige personlige effekter.

Foto: Morten Andersen / NRK

Instrumenter og lydmikser fra Athletic Sound Studio i Halden gir publikum mulighet til selv å prøve lydmiksing med originale studioopptak.

– Det blir satt opp mikrofoner slik at publikum får en autentisk opplevelse av å være i studio. Publikum får også muligheten til å forstå litt mer av prosessen bak innspillingen av en rockeplate, sier Bent Sæther.