Motorpsycho nominert til Hall of Fame

Den trønderske rockegruppa Motorpsycho er blant de nominerte til neste års Rockheim Hall of Fame.

Motorpsycho

Motorpsycho kan havne i Rockheim Hall of Fame i 2016.

Foto: Gitte Johannessen / NTB Tema

Denne hedersprisen i norsk musikkbransje ble innstiftet i 2011, og i august 2016 innlemmes ytterligere tre navn i Rockheim Hall of Fame. Disse artistene kommer da i tillegg til 20 som allerede har fått plass siden starten for fire år siden.

Utstilling på Rockheim

Motorpsycho er nominert for aller første gang og er akkurat nå gjenstand for den omfattende retrospektive utstillingen «Supersonic Scientists» på nettopp Rockheim i Trondheim.

Bandet debuterte med albumet «Lobotomizer» i 1991, og fikk sitt gjennombrudd med «Demon Box» to år senere. Ifølge nominasjonskomiteen har Motorpsycho i dag en enestående posisjon i norsk rock, og en dedikert fanskare i utlandet.

Gruppa består av medlemmene Hans Magnus Ryan, Bent Sæther og Kenneth Kapstad.

Ni artister og band

Nominasjonskomiteen har nå kommet fram til en liste på ni artister og band, og den sendes nå ut til en jury bestående av musikere, musikkvitere og bransjemennesker, som skal plukke ut tre artister til Rocheim Hall of Fame i 2016.

De andre nominerte artistene er også velkjente og godt etablerte i norsk musikkbransje gjennom flere tiår. Her er nominasjonskomiteens beskrivelse av artistene:

Karin Krog

Karin Krog er for første gang nominert til Rockheim Hall of Fame.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Karin Krog (f. 1937) – Norsk jazz' «grand old lady» har mottatt en rekke priser i sin lange karriere, og gitt ut nærmere 40 album og samarbeidet med en rekke av jazzens internasjonale storheter. Krog er ikke tidligere nominert.

The Aller Værste! – Nylig hyllet av gammel og ung fra trøndersk musikkliv på Byscenen, dette bergensbaserte bandet som hadde en kort men viktig levetid mellom 1979 og 1981. Regnet for å være blant de store norske new wave-bandene i kjølvannet av punken.

Svein Finjarn (f. 1946) – En ekte norsk gitarhelt, som har vært innom en rekke band og stilarter siden helt tilbake til Shadows-perioden. Startet The Beatniks i 1961, og har vært med i band som New Jordal Swingers, The Blue Secrets, The Cannons og Fresh Air.

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg er blant de nominerte.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Bjørn Eidsvåg (f. 1954) – Den fire ganger spellemann-vinnende artisten trenger neppe noen nærmere introduksjon. Få i Norge har solgt flere plater i Norge enn Bjørn Eidsvåg, og det er blitt 25 av dem siden debuten i 1976.

Kari Bremnes (f. 1956) – Til tross for at hun synger på norsk, har Kari Bremnes nådd ut til et betydelig utenlandsk publikum. Hun har siden 1987 gitt ut 15 soloalbum, i tillegg til en rekke samarbeidsprosjekter med andre artister. Hun har fått Spellemannprisen tre ganger.

Jens Book-Jenssen (f. 1910, død 1999) – Årets eneste posthume nominasjon går til revystjernen og entertaineren Jens Book-Jensen. Han har solgt over to millioner plater gjennom 60 år, og er dermed den som har solgt flest plater i Norge gjennom tidene.

Finn Kalvik (f. 1947) – En av de fremste representantene for visebølgen i Norge på 70-tallet, etter gjennombruddet med «Finne meg sjæl» i 1969. Kalvik er også kjent for sine populære oversettelser av utenlandske sanger, som da Harry Chapins «Cats in the Cradle» ble til «Ride ranke».

Sissel Kyrkjebø

Sissel Kyrkjebø er en av artistene som kan havne i Rockheim Hall of Fame.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Sissel Kyrkjebø (f. 1969) - «Sangfuglen fra Bergen» ble først kjent som en del av kor-programmet «Syng med oss» midt på 80-tallet, og fikk eventyrlig suksess med debuten «Sissel» i 1986 (da tidenes mest solgte norske plate, men slått av hennes egen «Glade jul» året etter). Har senere fått et stort navn også i utlandet, og samarbeidet med navn som Warren G, Plácido Domingo og Diana Krall.

Fra før er følgende artister og band innlemmet i Hall of Fame:

2011: Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Jokke og Valentinerne, Alf Prøysen, a-ha.

2012: DumDum Boys, Pussycats, Jahn Teigen, Jan Eggum, Terje Rypdal.

2013: Lillebjørn Nilsen, Nora Brockstedt, Anne Grete Preus.

2014: Knutsen og Ludvigsen, Øystein Sunde, deLillos.

2015: Inger Lise Rypdal, Ole Paus, Jan Garbarek, Mari Boine.