Hopp til innhold

Mobbet moren for å gråte av «Tore på sporet» – nå gråter hun selv

Hvis du trodde at bare var folk over 50 år som gledet seg til en ny sesong med Tore Strømøy på leting, tar du feil.

Tore Strømøy er klar med ny sesong av 'Tore på sporet'

Tore Strømøy er klar med ny sesong av «Tore på sporet».

Foto: Titt Melhuus

– Jeg benker meg ned til en ny sesong med «Tore på sporet». Jeg begynner å grine og le av hver eneste episode, sier 30 år gamle Linn Cecilie Johansen fra Fredrikstad til NRK.

Søndag er det premiere på en ny sesong av programmet der Tore Strømøy hjelper folk med å finne noen de leter etter – enten det er i Norge eller i utlandet.

Johansen og de tre søstrene hennes har vokst opp med programmet, og har et svært nostalgisk forhold til det.

Mamma gråt – nå gråter hun selv

– Jeg har sett programmet siden starten i 1996, da jeg var ni år gammel og hjemme hos mamma. Vi er fire søstre, og jeg husker at vi mobbet mamma for at hun begynte å gråte da hun så episodene, forteller 30-åringen.

– I dag er det datteren min på seks år som lurer på hvorfor jeg gråter av «Tore på sporet», ler hun.

Søstrene Johansen, (f.v.) Karoline, Vendela, Linn Cecilie og Irina Aries, er "Tore på sporet"-fans

Søstrene Johansen, (f.v.) Karoline, Vendela, Linn Cecilie og Irina Aries fra Fredrikstad, er "Tore på sporet"-fans.

Foto: Privat

Johansen må regnes som en skikkelig fan av programmet, som har hatt både svorne tilhengere og skarpe kritikere siden 1996.

Gode seertall

Generelt har programmet hatt svært gode seertall siden oppstarten. Snittet per episode var på over en million eller tett oppunder i sesongene mellom 2000 og 2013, viser tall fra NRK Analyse. I 2015-sesongen sank seertallet merkbart, til 820.000, noe analyseavdelingen blant annet ser i sammenheng med den generelle nedgangen for linear TV-titting.

Johansen er ikke alene blant unge om å se programmet: I snitt så 69.000 personer under 30 år episodene av programmet da det ble sendt i 2015.

– Programmet har relativt gode tall blant de unge. Dette er høye seertall til å være lineær TV. Husk at unge under 30 år er de som faller mest fra lineær TV, sier medieanalytiker Maren Eline Fossan i NRK Analyse.

I snitt så også 39.000 hvert program via streaming i en eller annen form i 2015- sesongen, som titting via nettspiller, NRK-app på mobilen, Apple TV og Chromecast eller Smart-TV.

Tore på sporet-maraton

Strømøy selv merker godt interessen fra yngre seere.

– Stadig yngre mennesker ønsker å bli med i programmet, og mange unge folk forteller meg at de ser gamle episoder om igjen i NRKs nettspiller, forteller programlederen.

Her kjenner Johansen seg igjen. I stedet for å se mange episoder av «Game of Thrones» eller en annen nyere serie på rappen, hadde hun og to av søstrene «Tore på sporet»-maraton før jul.

– Vi så i alle fall de tre første sesongene. Det er like fine historier i de gamle episodene. Vi tok oss i å lure på hvordan det gikk med personene etter programmet, og hvordan de har det i dag, forteller fredrikstadkvinnen.